Självförsörjande på el sommartid

Brf Opalen med sina 649 lägenheter installerar i samband med ett takbyte solpaneler som under sommartid kommer att göra föreningen självförsörjande på el.


Den sammanlagda effekten är ungefär 1 050 kWp och kommer att göra föreningen självförsörjande på el under sommaren när det är dagsljus.

– Det känns fantastiskt roligt att vi nu kan inviga anläggningen. Den här investeringen är både bra för miljön och för föreningens ekonomi med rejält sänkta elkostnader som resultat, säger Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen.

Brf Opalen byggdes under åren 1968-73 och består av 37 huskroppar och 649 lägenheter. Föreningen kommer att genomföra ett byte av takpappen, sammanlagt handlar det om 23 000 kvm tak som ska bytas.

Brf Opalen installerar även ett antal laddplatser för elbilar vilket gör att medlemmarna i stor utsträckning kan ladda bilen med egenproducerad el.

Hela projektet ska vara klart under 2023.

Om projektet

– Föreningens anläggning kommer att bestå av 5 200 kvadratmeter solpaneler när den är fullt utbyggd. Den sammanlagda effekten är ungefär 1 050 kWp och kommer att göra föreningen självförsörjande på el under sommaren när det är dagsljus. Under övrig tid beräknas föreningen få hälften av sin el från solpanelerna, säger Robin Asp, projektledare Riksbyggen Ombyggnad Öst.

Brf Opalen har utsetts till årets mest hållbara bostadsrättsförening i Norrköping.