Regeringens branschmöte om bostadskrisen - åtgärder behövs, börja med startlån 2023-06-14, kl 13:00

Regeringens branschmöte om bostadskrisen - åtgärder behövs, börja med startlån

Bostadsbyggandet har tvärbromsat och läget sägs vara det allvarligaste på decennier. Igår ägde mötet med bostadsminister Andreas Carlson och bostadsbranschens ledande aktörer rum där förslag och lösningar för bostadskrisen diskuterades. Riksbyggen vill se åtgärder och startlån kan vara ett första steg.

- Några av de förslag som diskuterades var hur regeringen kan underlätta byggstarter. Både bostadsbyggandet och sysselsättningen behöver hållas igång. Riksbyggen föreslår att regeringen satsar på kreditgarantier för bostadsrättsbyggandet, att amorteringskraven ses över och ett grönt stöd för bostadsrättsföreningar, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Både utbud och efterfrågan är viktiga i detta läge. En grupp som har det särskilt tufft på bostadsmarknaden är unga vuxna. Enligt en färsk undersökning från Infostat tycker majoriteten av svenskarna att ett startlån är en bra idé.

- För unga vuxna är ett startlån en viktig pusselbit för att köpa en egen, trygg bostad. Detta är något vi efterfrågat länge och vid samtalet var det tydligt att vi är många aktörer som vill se det realiseras nu. Medan andra åtgärder som behövs kan ta lite tid kan regeringen snabbt få ett startlån på plats. Det finns redan ett färdigt förslag på regeringens bord, fortsätter Johanna Frelin.

Bilder