Riksbyggens presskrönika: Ett händelserikt 2022 2022-12-30, kl 07:00

Riksbyggens presskrönika: Ett händelserikt 2022

Under 2022 publicerade Riksbyggen över 320 pressnyheter. Riksbyggen presenterar nu en lista över några av årets hetaste nyheter. 2022 blev ett annorlunda år som inleddes med rapportering om ett rekordstarkt 2021 men där kriget i Ukraina påverkat såväl energipriser som bostadsmarknaden i stort. Tjänster för att minska energianvändningen har blivit glödheta men även andra tjänster har också efterfrågats, till exempel när det gäller underhåll av skyddsrum, en fråga som slumrat i decennier.

Brf Opalen i Norrköping inviger jättelik solcellsanläggning
I strålande sol invigdes Brf Opalens stora satsning på solpaneler. På plats under invigningen var bland andra Johanna Frelin, vd på Riksbyggen och Håkan Johansson, ordförande i Brf Opalen, Norrköping. Brf Opalen med 649 lägenheter installerar i samband med ett takbyte solpaneler som under sommartid kommer att göra föreningen självförsörjande på el.

Riksbyggen erbjuder ny tjänst för inventering av skyddsrum

Nu har Riksbyggen tillsammans med en samarbetspartner tagit fram en tjänst för bostadsrättsföreningar som vill göra en inventering av sitt skyddsrum. Inventeringen sker enligt riktlinjerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och hjälper bostadsrättsföreningar att uppnå lagkrav och ge förslag på eventuella åtgärder.

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik och minskar förbrukningen med 20%

Riksbyggen hjälper sina kunder att både spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

Riksbyggen tar nya klimatmål och klättrar i raketfart på hållbarhetslista

Med ett jättekliv på 64 placeringar hamnar Riksbyggen på pallplats inom fastighetsbranschen när Sveriges mest hållbara varumärke rankas i Sustainable Brand Index, nordens största oberoende studie med fokus på hållbarhet. Men det räcker inte. Nu är det full fart för att nå Riksbyggens nya, tuffa klimatmål.

Riksbyggens Brf NEO Davidshall vinnare av Gröna Lansen och Stadsbyggnadspriset i Malmö

Dubbel vinst till Riksbyggen! Brf NEO Davidshall i Malmö har tilldelats både Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen. Riksbyggen har byggt om det före detta polishuset i Malmö till bostäder. Brf NEO Davidshall består av 122 bostäder, både nyproducerade lägenheter i tre nybyggda huskroppar och lägenheter som byggts i det fd polishusets tidigare lokaler anno 1934.

Brf Guldpennan i Uddevalla är ett av Sveriges bästa bostadsprojekt

Riksbyggens andra etapp på Söderskolans historiska mark i Uddevalla, Brf Guldpennan, har placerat sig på 10-i-topplistan bland Sveriges bästa bostadsprojekt, enligt nöjd kundindex, NKI, för bostadsrätter i nyproduktion. Brf Guldpennan fick en fjärdeplacering på 10-i-topplistan. Arbetet med uppföljaren, Brf Guldäpplet, pågår för fullt just nu.

Ungdomsbostadsbrist i 61 av landets kommuner - 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

I 61 av Sveriges kommuner råder allvarlig ungdomsbostadsbrist. Det visar en ny rapport från Riksbyggen. Värst drabbade är Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå där drygt 90 procent av 20-30 åringar inte kan köpa en etta. Johanna Bjurskog berättar om den nya rapporten som lanserats idag.

Bostadsminister Johan Danielsson besöker Riksbyggens projekt i Drottninghög under H22 City Expo

Den 15 juni besöker bostadsminister Johan Danielsson Riksbyggens projekt Körsbärslunden, Drottninghög, Helsingborg under H22 City Expo. I projektet har Riksbyggen byggt totalt 149 lägenheter med boendeformerna bostadsrätt, hyrköp av bostadsrätt och hyresrätt. Stora satsningar har gjorts på social hållbarhet. Bostadsministern får under sitt besök bland annat träffa en av hyrköparna, en ung vuxen som fått chansen att komma in på bostadsmarknaden genom Hyrköp.

Första skördefesten för stadsodlingsinitiativet i Bro Trädgårdsstad blev en succé
Söndagen den 25 september var det stor skördefest i den omfattande stadsodlingen i Upplands-Bro. Här har Riksbyggen, odlingsutvecklarna Karin Saler och Johanna Karlén tillsammans med Upplands-Bro kommun utvecklat initiativet ”Odla livet”. Runt 350 personer var på plats för att njuta av goda smakprover från skörden tillagad av stjärnkocken Paul Svensson.

Årets mest hållbara bostadsrättsförening finns i Borlänge

Bostadsrättsföreningen Borlängehus 13 har bland annat infört en hållbarhetsplan som omfattar inte mindre än åtta områden. Energi, källsortering och social hållbarhet är några av områdena i hållbarhetsplanen. Nu har Borlängehus 13 utsetts till vinnare i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft många deltagare.

Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg till Skellefteå

Norrländsk vinterkyla och värme möts när Solar Egg tar plats på Sara kulturhus Norra terrass i Skellefteå. Den mobila bastun och skulpturen skapades 2017 av konstnärsduon Bigert och Bergström för Riksbyggens räkning för att uppmärksamma samhällsomvandlingen i Kiruna. På samma sätt ska nu Skellefteås utveckling belysas. Bastun är öppen för allmänheten och invigs 11 februari.

Riksbyggen önskar ett riktigt Gott Nytt År!


För mer information:

Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder