Riksbyggen Brf Trollet är årets mest hållbara bostadsrättsförening i marknadsområde Sydost. 2022-12-13, kl 07:00

Riksbyggen Brf Trollet är årets mest hållbara bostadsrättsförening i marknadsområde Sydost.

Brf Trollet i Kalmar har gjort mycket för att bli mer hållbara, till exempel genomför föreningen just nu ett stort energi- och hållbarhetsprojekt som som bland annat innefattar bland annat kommande installation av solceller samt individuell mätning och debitering (IMD) och värmeoptimering 24/7. Nu har Brf Trollet utsetts till Årets Hållbarhetsförening i marknadsområde Sydost i Riksbyggen.

– Det känns väldigt roligt att vi i Brf Trollet har blivit Årets Hållbarhetsförening i Marknadsområde Sydost. Det är ett kvitto på att arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Catrin Quick, ordförande i Brf Trollet.

Värmeoptimering 24/7 ger med hjälp av AI-teknik en jämnare och bekvämare inomhustemperatur för de boende, minskade värmekostnader och lägre koldioxidutsläpp. Föreningen är även i startgroparna för en satsning på trygghet och tillgänglighet där man planerar att byta entrépartier och belysning samt sätta in nytt skalskydd.

Cirka 250 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen.

– Intresset för hållbarhet har varit ökande i bostadsrättsföreningarna under flera år och har fått en extra skjuts på grund av ökade kostnader för el och energi. Att vara rädd om planeten värnar också om föreningens ekonomi. Stort grattis till Brf Trollet som gör ett fantastiskt arbete, säger Åsa Måård, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i marknadsområde Sydost.

Juryns motivering:

BRF Trollet genomför just nu ett stort energi- och hållbarhetsprojekt som innefattar följande åtgärder:

Värmesystemet - Primäranslutning med nya undercentraler, injustering av värmesystemet och byte av termostater och ventiler. Installation av temperaturgivare i lägenheterna för styrning via Värmeoptimering 24/7 – AI.

Elsystemet - installation av IMD och solceller.

Tillgänglighetsanpassning - nya entrépartier (planeringsstadie)

Trygghetsanpassning - nytt skalskydd och belysning (planeringsstadie)

Fina priser till vinnarna
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett till ett hållbarhetsseminarium i Stockholm med erfarenhetsutbyte och olika föreläsningar. Samt en biljett till Galan Svenska Hjältar.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspirera och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Hållbarhet är stort. Och litet.

För mer information:
Åsa Måård, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i MO Sydost, 0480-578 49
asa.maard@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.s

Bilder