Ny rapport skapar engagemang kring ungdomsbostadsbristen - 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog 2022-12-08, kl 14:30

Ny rapport skapar engagemang kring ungdomsbostadsbristen - 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Riksbyggen har nyligen släppt en ny rapport om ungdomsbostadsbristen och arrangerade i samband med lanseringen ett frukostsamtal med en politikerpanel. Johanna Bjurskog berättar om engagemanget som rapporten skapat i frågan, både från media, politiken och debattörer. I veckan har även Årets hållbarhetsförening utsetts och Johanna berättar om vinnaren, Borlängehus 13.

– Det är glädjande att vi från många politiska håll får positiva budskap till införandet av ett startlån. Ett startlån kan göra stor skillnad här och nu för 1000-tals unga vuxna som vill köpa en bostad, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder