Årets mest hållbara bostadsrättsföreningar i Bohus/Älvsborg är utsedda 2022-12-08, kl 08:10

Årets mest hållbara bostadsrättsföreningar i Bohus/Älvsborg är utsedda

Rbf Färöarna och Brf Skogsbrynet i Hallerna har utsetts till Årets mest hållbara bostadsrättsföreningar inom Riksbyggens marknadsområde Bohus/Älvsborg. Brf Färöarna har till exempel installerat automatöppnade entrédörrar för bättre tillgänglighet samt installerat elbilsladdare. En av åtgärderna som Brf Skogsbrynet har gjort är att byta all ytterbelysning till LED-armaturer för att minska energianvändningen.

Intresset för hållbarhet är stort hos många av landets bostadsrättsföreningar, inte minst när det gäller energifrågor.

– Det känns väldigt roligt att vi i Rbf Färöarna blivit Årets Hållbarhetsförening i Bohus/Älvsborg. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen. Brf Färöarna är mycket glada till vinsten. Föreningen har kontinuerligt arbetat med att skapa ett bra boende och underhålla husen säger, Lise-Lott Fjell, vice ordförande i Brf Färöarna.

Det senaste åtgärderna är att se över elen, hissar, nya lägenhetsdörrar och ladd platser. Utifrån den miljömässiga hållbarheten har utemiljön förbättrats genom olika planteringar för en biologisk mångfald och att odla, för trivseln.

– Vår förening är bra på social hållbarhet och är ett boende för alla med god gemenskap och sammanhållning. I föreningen finns många mötesplatser som allaktivitetsrum, bastu, gym och rum för enklare snickeri. Det skapar trygghet och glädje, säger, Lise-Lott Fjell, sekreterare i Brf Färöarna.

Långsiktigt arbete har gett resultat i Brf Skogsbrynet
– Det känns väldigt roligt att vi i Brf Skogsbrynet i hallerna blivit Årets Hållbarhetsförening i Bohus/ Älvsborg. Det är ett kvitto på allt arbetet vi lagt ner lönat sig och vi är väldigt stolta över utnämningen, säger Tonny Karlsson, ordförande i Brf Skogsbrynet i Hallerna

Styrelsen har arbetat långsiktigt på att förbättra föreningens hållbarhet, både miljön och driften.

– Först blev jag mycket överraskad och glad att vi vunnit årets hållbarhets pris. Att vi har vunnit priset beror på en bra fungerande styrelse. Väldigt kul att även en liten förening kan göra stora saker, säger Tonny Karlsson, ordförande i Brf Skogsbrynet i Hallerna.

Cirka 250 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen.

– Intresset för hållbarhet har varit ökande i bostadsrättsföreningarna under flera år och har fått en extra skjuts på grund av ökade kostnader för el och energi. Att vara rädd om planeten värnar också om föreningens ekonomi. Stort grattis till Rbf Färöarna och Brf Skogsbrynet i Hallerna som gjort ett fantastiskt arbete, säger Peter Lago, marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Mo Bohus /Älvsborg.

Juryns motiveringar:

”Rbf Färöarna, har man skapat hållbarhet både energi, trygghet och social hållbarhet samt ökat trivsel för boende på ett föredömligt sätt.”

”Brf Skogsbrynet i Hallerna, har med enkla medel uppnått både social hållbarhet och en trygghet för de boende.”

Fina priser till vinnarna
Förutom äran, blommor och diplom så vinner föreningen en biljett till ett hållbarhetsseminarium med erfarenhetsutbyte och olika föreläsningar. Samt en biljett till Galan Svenska Hjältar.

Riksbyggen har cirka 4 400 bostadsrättsföreningar som medlemmar och kunder.

– Omställningen till ett hållbart samhälle är en av vår tids främsta utmaningar och hur vi bor och lever har stor betydelse. Riksbyggen som organisation en viktig uppgift att fylla för att sprida kunskap, inspirera och vägleda föreningarna vid större investeringar för ökad hållbarhet, säger Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Hållbarhet är stort. Och litet.

För mer information:
Peter Lago marknadsområdeschef på Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Mo Bohus/Älvsborg. 0522–654436
peter.lago@riksbyggen.se
Karolina Brick, hållbarhetschef, Riksbyggen, 070-291 54 47
Karolina.brick@riksbyggen.se

Bilder