Andreas Carlson ny bostadsminister – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog 2022-10-19, kl 14:30

Andreas Carlson ny bostadsminister – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Sverige har fått en ny bostadsminister, Andreas Carlson. Hur kommer bostadspolitiken att påverkas? Johanna Bjurskog berättar om den nya bostadsministern, regeringsförklaringen och Tidöavtalet.

– En av de första frågorna jag hoppas att Andreas Carlson genomför är ett startlån för att underlätta för unga vuxna att köpa en egen bostad. Det finns ett konkret remitterat förslag redo som skulle göra skillnad för tusentals unga vuxna här och nu, säger Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

– Riksbyggen ser fram emot en dialog med bostadsministern om de bostadspolitiska utmaningarna vi står inför. Åtgärder behövs både för att skapa fler bostäder och för att påskynda den gröna omställningen av det befintliga bostadsbeståndet, säger Johanna Bjurskog.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder veckovis på Riksbyggens sociala medier och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder