Riksdagsplatserna är klara – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog 2022-10-12, kl 15:30

Riksdagsplatserna är klara – 5 minuter bostadspolitik med Johanna Bjurskog

Än så länge finns ingen regering eller bostadsminister på plats. Däremot är ansvarsområdena för riksdagsledamöterna klara, till exempel civilutskottet där många bostadspolitiska frågor hamnar. Johanna Bjurskog berättar om några nyckelpersoner i riksdagen samt om nya bostadspolitiska talespersonerna i partierna.

Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Omtag av investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet hade stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.
  • Införande av gränsvärden i klimatdeklarationer för nyproduktion av bostäder.
  • Effektivisera och förbättra plan- och tillståndsprocesserna för att öka bostadsbyggandet – Bygg i Tid.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och förändringsledare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder