Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik och minskar förbrukningen med 20% 2022-09-30, kl 09:00

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik och minskar förbrukningen med 20%

Riksbyggen hjälper sina kunder att både spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Värmekostnader står normalt för 30 – 40 procent av en fastighets löpande energikostnader. Med Värmeoptimering 24/7 mäts både inom- och utomhustemperaturer på olika punkter i huset.

– Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning.

Lyckat införande av Värmeoptimering 24/7 i hyresprojekt i Gustavsberg
Kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg består av 119 hyresrättslägenheter. Inflyttningen i husen skedde under 2018. Flera åtgärder har satts in för minska energianvändningen, bland annat Värmeoptimering 24/7.  Införandet av Värmeoptimering 24/7 gör att cirka 20 procent av värmen sparas in. I kombination med övriga åtgärder handlar det om en besparing på totalt 30 procent.  

– Under våren påbörjade vi ett samarbete med Riksbyggen gällande fastigheterna Handfatet och Badkaret. En injustering gjordes och Riksbyggens 24/7 lösning med AI teknik för styrning av fastigheten infördes. Resultatet är över förväntan och har fått oss att se över möjligheten att införa detta på fler fastigheter, säger Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan.

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala var först ut med att testa tekniken
Föreningen har varit testpilot för Värmeoptimering 24/7  och har haft tjänsten igång i 17 månader. Under en del av tiden har tjänsten varit under utveckling.

– Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor kommer att bli större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

För mer information:
Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 08-69 84 199
Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 090-15 96 29
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
goran.danling@riksbyggen.se

Bilder