Kom när Riksbyggen framtidsspanar i Almedalen 2022-07-04, kl 06:45

Kom när Riksbyggen framtidsspanar i Almedalen

Hur planerar vi för ett boende som ska stå kvar i hundra år, när förändring snart är det enda vi har att förhålla oss till? I en värld med snabba förändringar behöver vi redan nu kunna se runt det hörn där klimat, miljö och samhälle kommer vara annorlunda än idag. Hur bygger vi hållbart för en framtid som vi inte har någon aning om? Riksbyggen finns på plats under årets Almedalsvecka och arrangerar två seminarier med temat framtidsspaning tisdagen den 5 juli på Teaterskeppet.

Riksbyggens seminarier kommer att streams live på Facebook och kan ses i efterhand på Youtube.

Var och hur ska alla bo i framtiden - Kl 12.45-13.45

Få saker är så förutsägbara som att alla ska bo. Men hur planerar vi för ett boende som ska stå kvar i hundra år, när förändring snart är det enda vi har att förhålla oss till. Är det säkerhet, hållbarhet och närhet som är nyckelorden för det vi planerar idag men bygger imorgon?

Medverkande:
Per Schlingmann, författare & entreprenör
Anna Tibblin, generalsekreterare, We Effect
Anders Wester, arkitekt & teknisk expert, Spacemaker
Johanna Frelin, vd Riksbyggen

Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

Kan grön omställning bli hållbar inställning - Kl 14.00-14.45

Bygg- och fastighetssektorn har kommit långt i den gröna omställningen. Men i en värld med snabba förändringar behöver vi redan nu kunna se runt det hörn där klimat, miljö och samhälle kommer vara annorlunda än idag. Hur bygger vi hållbart för en framtid som vi inte har någon aning om?

Medverkande:
Maria Wetterstrand, vd, Miltton Europe
Kajsa Crona, arkitekt på Tengbom i Göteborg, professur på Chalmers
Stefan Dahlbo, vd, Fabege
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen

Moderator: Håkan Andersson, presschef Riksbyggen

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Behåll investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet har stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder