Första spadtaget för nytt trygghetsboende i Svenstavik 2022-04-26, kl 16:00

Första spadtaget för nytt trygghetsboende i Svenstavik

Den 26 april startades bygget av det nya trygghetsboendet BoBra i Berg, Svenstavik. Trygghetsboendet kommer att bestå av 24 trygghetslägenheter med planerad inflyttning under 2023. Med och tog det första spadtaget var bland andra Therese Kärngard, kommunalråd Bergs kommun och Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen.

– Det är riktigt bra att vi kan erbjuda ett trygghetsboende i Bergs kommun, och det stora intresset för lägenheterna visar att det är helt rätt satsat. Vi har satsat mycket på att få fram tomtmark i kommunen, vilket också är hett efterfrågat, men vår ambition är boenden för alla, säger Therese Kärngard, kommunalråd Bergs kommun.

– Att vi också flyttar fram folkbibliotek till centrum och skapar en modern och öppen mötesplats för alla är jag väldigt glad över, säger Therese Kärngard.

Förutom trygghetsboendet kommer det nya huset att inrymma en kulturmötesplats med folkbibliotek i bottenvåningen.

– Det är jätteroligt att vi nu kan sätta spaden i marken och starta bygget av det nya trygghetsboendet BoBra i Berg. Riksbyggen är en långsiktig samhällsutvecklare och att skapa nya bostäder för den äldre delen av befolkningen är en utmaning för många kommuner. Med trygghetsboende i form av en kooperativ hyresrättsförening har vi på Riksbyggen hittat en form som är mycket bra både för de boende och kommunen, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Norr.

Intresset för de nya bostäderna är stort, 22 av de 24 lägenheterna är redan uthyrda.

– Det visar tydligt vilket stort behov som finns av fler bostäder för äldre. Fler bostäder för äldre frigör också bostäder som yngre hushåll, till exempel barnfamiljer, kan flytta in i, säger Lars Lundgren.

Trygghetsboendet uppförs som en kooperativ hyresrättsförening, vilket är en beprövad väg att gå för en kommun som vill behålla insyn i viktiga fastigheter, men inte har ekonomisk möjlighet att bygga i egen regi. Både under uppförandet och senare under drift har kommunen tre representanter i föreningens styrelse och därigenom koll på den ekonomiska utvecklingen. I styrelsen sitter också Riksbyggen och, när huset är färdigt, representanter för de boende.

Inflyttning i BoBra i Berg är planerad att ske under 2023.

Läs mer om BoBra i Berg.

För mer information:
Therese Kärngard, kommunalråd Bergs kommun, tel 070-303 15 50
Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr, 076-83 73 507
lars.lundgren@riksbyggen.se

Bilder