Riksbyggen skänker 1 miljon till Röda Korsets arbete i Ukraina 2022-03-17, kl 10:30

Riksbyggen skänker 1 miljon till Röda Korsets arbete i Ukraina

Riksbyggen är ett av de kooperativa företag i Sverige som kraftsamlar för att stötta de som drabbas av kriget i Ukraina, ett krig som redan tvingat hundratusentals människor på flykt. Riksbyggens styrelse har tagit beslut om att skänka en miljon kronor till stöd för Röda Korsets arbete i Ukraina.

– Kriget i Ukraina är fruktansvärt och för Riksbyggen som kooperativt företag är det självklart att vara solidarisk med de som drabbas. Riksbyggen har en lång tradition av att hjälpa till vid svåra situationer runt om i världen, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

I vanliga fall stöttar Riksbyggen biståndsorganisation We Effect. We Effect har dock ingen verksamhet i Ukraina för tillfället.

Många flyktingar kommer just nu till Sverige från Ukraina och behovet av tillfälliga bostäder är stort.

– Just nu gör vi en inventering om vi inom Riksbyggen kan hitta lokaler som skulle kunna nyttjas som tillfälliga boendet för flyktingar. Riksbyggen är delägare i Unobo som undersöker hur en del av deras bostäder kan användas för att möta flyktingströmmen, säger Johanna Frelin.

Bostadsrättsföreningar vill hjälpa till

Många bostadsrättsföreningar vänder sig till Riksbyggen för råd om hur de kan använda lokaler och gästlägenheter för att hjälpa flyktingar från Ukraina med en tillfällig bostad. Riksbyggen förvaltar cirka 4 400 bostadsrättsföreningar över hela landet. Nu har Riksbyggen tagit fram en lista med råd som hjälper bostadsrättsföreningarna att hjälpa till.

– Det är fantastiskt att så många bostadsrättsföreningar vill vara med och hjälpa till. Kriget i Ukraina har skapat en exceptionell situation där många tillfälliga bostäder måste fram på kort tid och bostadsrättsföreningarna har möjlighet att göra stor skillnad, säger Johanna Frelin.

Läs mer här råd kring lokaler och gästlägenheter.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.seaina.

Bilder