Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik 2022-03-09, kl 07:45

Värmeoptimering 24/7 – styr värmen med AI-teknik

Riksbyggen tar nu ytterligare ett steg för att för hjälpa sina kunder att spara pengar och minska påverkan på klimatet. Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskas värmeförbrukningen med upp till 20 procent samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder framtida väderprognoser för att hålla en jämnare innertemperatur med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Läs mer om Värmeoptimering 24/7

Värmekostnader står normalt för 30 – 40 procent av en fastighets löpande driftskostnader. Med Värmeoptimering 24/7 mäts både inom- och utomhustemperaturer på olika punkter i huset.

– Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala var först ut med att testa tekniken
Föreningen har varit testpilot under sju 7 månader. Tjänsten har under den tiden varit under utveckling.

– Vi har sparat 30 000 kWh vilket motsvarar cirka 20 000 kronor för vår del. Det är nästan 300 kr per lägenhet. Nu hoppas vi kunna spara ännu mer när tjänsten är färdigutvecklad, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

Pengarna som föreningen sparar på den nya tjänsten kommer att användas till fler åtgärder för ökad hållbarhet.,

– Vi kollar just nu på att installera flera elbilsladdare men på lite längre sikt även på solceller vilket kanske kan tidigareläggas om vi kan spara in pengar på värmen. Vi har även funderingar på andra projekt som kan göra oss till en mer hållbar förening, säger David Johansson.

För mer information:
Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 08-69 84 199
Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning, 090-15 96 29
Göran Danling, affärsutvecklare energitjänster på Riksbyggen, 070-35 00 411
goran.danling@riksbyggen.se

Bilder