Beslut om lagrådsremiss för att stärka bostadsrätten – 5  Minuter med Johanna Bjurskog 2022-02-18, kl 07:00

Beslut om lagrådsremiss för att stärka bostadsrätten – 5 Minuter med Johanna Bjurskog

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med ett antal förslag som innebär att skyddet för den som köper eller äger en bostadsrätt stärks. Johanna Bjurskog berättar om några av förslagen och hur Riksbyggen ställer sig till dessa. Johanna Bjurskog kommenterar även byggtakten utifrån SCB's statistik för antalet igångsatta bostäder under 2021 som släpptes 17 februari.
Johanna Bjurskog är Riksbyggens bostadspolitiska expert. Johanna sänder live veckovis på Riksbyggens Facebookkanal och pratar om de senaste händelserna inom bostadspolitiken och Riksbyggens arbete på området. Programmet ger en snabb inblick i aktuella frågor. Välkommen att titta!

Delar av Riksbyggens bostadspolitiska ståndpunkter:

  • Införande av ett startlån, till exempel Riksbyggens förslag om UngBolån, som underlättar inträdet på bostadsmarknaden för unga vuxna.
  • Behåll investeringsstödet för byggande av hyresrätter. Investeringsstödet har stor betydelse för att hålla byggvolymerna av hyresrätter uppe.
  • Grönt stöd till bostadsrättsföreningar. Riksbyggen efterlyser ett statligt stödpaket till bostadsrättsföreningar som är enkelt att använda, som ROT-avdraget. Stödet bör omfatta fyra områden: Energiåtgärder, klimatanpassning, biologisk mångfald samt cirkulär ekonomi.

Läs mer Riksbyggens bostadspolitiska arbete på Riksbyggen Opinion.

För mer information:
Johanna Bjurskog, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
johanna.bjurskog@riksbyggen.se
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder