Brf Lindblomman i Ronneby bygger om butik till fyra lägenheter 2022-02-07, kl 07:00

Brf Lindblomman i Ronneby bygger om butik till fyra lägenheter

När livsmedelsbutiken gick i konkurs blev det tomt i Brf Lindblommans lokal. Nu pågår projekteringen med att bygga om lokalen till fyra lägenheter med hög tillgänglighet. Planen är att bygga tre lägenheter om 3 rum och kök samt en om 2 rum och kök med beräknad byggstart under hösten 2022.

– Ombyggnaden av lokalen är en fantastiskt bra lösning och en långsiktigt bra investering för föreningen. Istället för att lokalen ska stå tom och kosta pengar blir det fyra lägenheter med hög standard, säger Hans Holmberg, ordförande i Brf Lindblomman.

Lokalen är på cirka 300 kvadratmeter och ligger i bottenplanet på ett av föreningens hus. Brf Lindblomman är uppförd 1962 och består idag av 96 lägenheter. I föreningen finns idag inte hiss i något av husen.

– Marklägenheter är attraktivt för både barnfamiljer och äldre. Det erbjuder en stor tillgänglighet med egna ingångar i markplan samt uppfylls dagens tillgänglighetskrav. Till varje lägenhet blir det också en inglasad uteplats, berättar Hanna Bertilsson, projektledare på Riksbyggen.

Riksbyggen har fått uppdraget av föreningen att förvandla lokalen till lägenheter. 3:orna blir på cirka 82 kvadratmeter och 2:an på cirka 62 kvadratmeter.

– Det är en tacksam lokal att arbeta med eftersom det varit en livsmedelsbutik med öppna ytor. Med förslaget som vi tagit fram blir det riktigt bra lägenheter med fina ljusinsläpp. Planlösningarna blir väldigt trevliga med bra storlek på rummen och en öppen planlösning vid kök och de sociala ytorna, säger Hanna Bertilsson.

Innan det är grönt ljus att genomföra projektet ska föreningsstämman fatta beslut i frågan samt kommunen ge bygglov för byggnationen.

– Det är en stor investering men våra beräkningar visar att det blir långsiktigt lönsamt för föreningen. Istället för en kostsam, tom lokal blir det fyra nya medlemmar som bidrar till föreningens ekonomi, säger Hanna Bertilsson.

Ett första steg blir att skicka in ansökan om bygglov och vidare får föreningsstämman säga sitt om projektet.

– Om allt går som planerat kan bygget starta under hösten 2022 med en beräknad inflyttning under 2023, avslutar Hanna Bertilsson.

För mer information:
Hanna Bertilsson, projektledare Riksbyggen Ombyggnad, 0455-30 89 12
hanna.bertilsson@riksbyggen.se

Bilder