Riksbyggen glasar in balkonger och tilläggsisolerar Brf Hjälmen i Borås 2022-01-13, kl 07:00

Riksbyggen glasar in balkonger och tilläggsisolerar Brf Hjälmen i Borås

Brf Hjälmen 10 i Borås gör en stor ombyggnad som både kommer att öka kvalitet för de boende och göra föreningen mer hållbar. Balkongerna blir större och inglasade, fönstren byts ut och det blir en ny fasad med tilläggsisolering för att minska energianvändningen. Riksbyggen ansvarar för planering och genomförande av projektet som ska vara klart under våren 2022.

– Vi var tvungna att göra något åt vår fasad och tog hjälp av Riksbyggen som tillsammans med arkitekt och konstruktör hjälpte oss att utreda vad som måste göras. Vi tittade på olika alternativ av fasad och energibesparande åtgärder så som tilläggsisolering och fönsterbyte, berättar Urban Haglund, ordförande i Brf Hjälmen 10.

Brf Hjälmen 10 ligger på Trandaredsgatan i Borås och består av 64 lägenheter. Föreningen är byggd 1963. Den stora ombyggnaden påbörjades i augusti 2021. I projektet ingår inglasning och utökning av balkongerna, byte av fönster, nya entrépartier, tilläggsisolering och beklädning av fasaden med fasadskivor.

– Riksbyggen och entreprenören har skött all information till boende samt kallat till informationsträffar, där de boende till exempel fått information om vilka tillägg de kan välja till sina balkonger. De boende är jättenöjda med hur det har fungerat, säger Urban Haglund.

De delar av fasaden som består av tegel behålls men tvättas och får nya fogar. Säkerställande av brandskydd ingår också i projektet.

– En viktig uppgift för Riksbyggen är bistå bostadsrättsföreningar att ta hand om sina hus och bli mer hållbara. Ombyggnaden i Brf Hjälmen 10 är ett lysande exempel som kombinerar ökad hållbarhet med en ökad kvalitet för de boende, säger Jennie Rydergård Parisopoulos, projektchef på Riksbyggen.

Projektet genomförs med Riksbyggens Ombyggnadsavtal som innebär att föreningen i förväg får ett fast pris och vet precis vad projektet kommer att kosta.

– Vi tycker Riksbyggen har skött det hela förträffligt under hela resan och verkligen avlastat oss i styrelsen. Projektet löper på utan några större problem och vi ser fram emot att få det i mål i mars, säger Urban Haglund

För mer information:
Jennie Rydergård Parisopoulos, projektchef på Riksbyggen, 033-16 76 16

Bilder