Riksbyggen ingår partnerskap med Spotscale och ökar tempot i digitaliseringsarbetet 2021-12-09, kl 07:00

Riksbyggen ingår partnerskap med Spotscale och ökar tempot i digitaliseringsarbetet

Riksbyggen blir ny investerare i teknikbolaget Spotscale och inleder partnerskap för att stötta utvecklingen av digitala lösningar som gör fastighetsbranschen mer hållbar, både miljömässigt och ekonomiskt. Spotscale har sedan starten 2013 arbetat med att bygga världens mest tekniskt avancerade plattform för bildanalys och visualisering av drönarbilder för byggnader.

– Riksbyggens målsättning är att ha ledartröjan när det gäller digitalisering, innovation och hållbar utveckling. Genom partnerskapet med Spotscale utvecklar vi både vår leverans till våra kunder och samtidigt stärker vi Spotscale i utvecklingen av nya tjänster. Vi vill visa att vi menar allvar med att bidra till digitaliseringen av fastighetsbranschen, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Film - se hur tekniken fungerar

Spotscale är ett deeptech-bolag sprunget ur många års forskning och utveckling inom bildanalys och AI i tre dimensioner. Riksbyggen har tidigare genomfört ett projekt med Spotscale där man skapat digitala tvillingar av ett bostadsbestånd av 5000 hyreslägenheter utifrån drönarbilder.

¬Genom en minoritetspost i Spotscale vill vi öka tempot i digitaliseringen. Vi kommer gemensamt att integrera och utveckla plattformen för att förbättra driften av våra fastigheter, förflytta oss mot digital tvillingar av byggnader och till exempel hjälpa våra kunder med att spara energi och därmed också både miljö och pengar, säger Amir Chizari, CIO på Riksbyggen.

Med matematiska algoritmer för att tolka bilder analyseras byggnaders delar så att man kan förstå slitage och att hitta dolda värmeläckage på byggnaden. Eftersom allting beräknas i 3D så kan problemens storlek automatiskt mätas upp i bredd och area i en digital kopia, som är basen i en digital tvilling.

– Vi tycker att Riksbyggen är ett riktigt föredöme när det gäller digitaliseringen i branschen. Det är i denna typ av storproduktionssammanhang vår skalbarhet och förmåga att processa stora mängder data kommer till sin rätt och där vi har möjlighet att vidareutveckla vår unika AI, säger Ludvig Emgård, grundare och vd på Spotscale.

Potentialen för den nya tekniken är stor.

– Uppdaterade digitala tvillingar baserade på 3D-kopior som beskriver skicket på byggnaderna kommer att bli en självklarhet för alla som underhållsplanerar sina fastigheter. Den exploderande trend inom VR och AR som vi ser idag, som nyligen börjat kallas Metaverse, kräver att vi har digitala kopior av den existerande verkligheten, säger Ludvig Emgård.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
Amir Chizari, CIO/CDO, Riksbyggen, 08-698 41 66
Ludvig Emgård - Founder & CEO - Spotscale +46 705 877 986

Bilder