Ny matträdgårdsstad växer fram när Riksbyggen och Upplands-Bro kommun inviger odlingsprojekt i Bro 2021-11-15, kl 09:00

Ny matträdgårdsstad växer fram när Riksbyggen och Upplands-Bro kommun inviger odlingsprojekt i Bro

Fredagen den 12 november planterades det första symboliska trädet i det omfattande odlingsinitiativet ”Odla livet”. I den nya stadsdelen Bro Trädgårdsstad startar Riksbyggen tillsammans med kommunens politiker och två erfarna odlare projektet. På plats var bland andra Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun, Johanna Frelin, vd på Riksbyggen samt odlingsutvecklarna Johanna Karlén och Karin Saler. Riksbyggen planerar för cirka 650 nya bostäder i Bro Trädgårdsstad.

– I framväxande stadsdelar är det viktigt att skapa naturliga mötesplatser och det är just det som händer vid odlingsområdet. Här kommer samtida och framtida Bro-bor samt besökare kunna mötas och umgås. Samarbetet mellan oss och Riksbyggens odlingsteam kan bli unikt. Vi hoppas att utvecklingsprojektet ska inspirera fler att göra samma sak - det här är att arbeta med hållbarhetsmål i Agenda 2030 på riktigt, säger Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro kommun.

Visionen är att bli Sveriges första matträdgårdsstad. Den första skörden från odlingarna beräknas till hösten 2022. Sedan start har ledningen i Upplands-Bro kommun varit inblandade i utvecklingsprojektet. I tätt samarbete mellan politiker, ledande tjänstemän, Riksbyggen och odlingsexperter har ”Odla livet” tagit form.

Bro Trädgårdsstad är ett av de mest moderna stadsbyggnadsprojekten som växer fram just nu. Förutom de stora odlingsmöjligheterna skapar vi också en mötesplats för gemenskap för att bidra till ökad social hållbarhet. I juni nästa år startar byggandet av Riksbyggens första projekt i Bro Trädgårdsstad som består av 50 bostadsrättslägenheter och 22 bostadsrättsradhus och vi ser fram emot att vara med och bidra med nya bostäder under många år framöver, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Sammanlagt handlar det för Riksbyggens del om cirka 650 nya bostäder i den första, av tre detaljplaner, fram till år 2030. Med ”Odla livet” visar Riksbyggen och Upplands-Bro kommun tillsammans hur nya former av stadsdelar kan växa fram. Här blir ”Odla livet” från start en viktig utgångspunkt för stadsplaneringen. I Bro Trädgårdsstad kommer samtida och framtida boende ha möjlighet till odling av grödor och närodlad mat.

Utöver odling för privat bruk planeras det för att lokala aktörer ska få tillgång att odla alternativt köpa råvaror från matträdgården. Det innebär att Bro Trädgårdsstad kan bli den första kommunalt planerade matträdgårdsstaden. En stadsdel där boende, lantbrukare, matföretagare och restauranger kan samverka kring småskalig närproducerad matproduktion. Johanna Karlén, trädgårdsingenjör och Karin Saler, odlare och arkitekt, är experterna som driver utvecklings- och innovationssprojektet tillsammans med Riksbyggen och Upplands-Bro kommun.

– Småskalig lokal odling ligger idag i absolut framkant gällande framtidslösningar för ett mer hållbart samhälle. Jag tror att Bro Trädgårdsstad kommer bli en förebild för hur nya stadsdelar planeras, säger Johanna Karlén. Att skapa platser där många ges möjlighet att få praktisk kunskap om hur vi tillsammans kan odla mat med enkla, hållbara metoder är stort och helt rätt, säger Karin Saler.

Söder om Bro Station växer Bro Trädgårdsstad fram i naturnära miljö. Den nya stadsdelen kommer på längre sikt rymma tusentals nya invånare och det är här Riksbyggen påbörjar sitt största stadsodlingsprojekt någonsin, på en yta om nästan 6 000 kvadratmeter. Ett modernt stadsodlingsinitiativ som syftar till att skapa gemenskap, samarbete och ett mer hållbart levnadssätt.

Invigning av Odla livet i Bro Trädgårdsstad
Under invigningen genomfördes ett panelsamtal mellan intressenter med olika infallsvinklar kring möjligheterna för projektet.

Vid invigningen deltog:
Fredrik Kjos, (M) kommunstyrelsens ordförande Upplands-Bro kommun
Johanna Frelin, vd, Riksbyggen
Daniel Riesterer, LRF Upplands-Bro
Karin Saler, odlare och arkitekt, Odla livet
Johanna Karlén, trädgårdsingenjör, Odla livet
Anna Lauritzen Tesch, Kvarnibble gård
Magnus Eriksson, krögare Bro Hof Slottskrog

I Upplands-Bro kommun, i nära samverkan mellan Riksbyggen, kommunpolitiker och odlingsexperterna från ”Odla livet”, planeras den första matträdgårdsstaden i svensk samhällsplanering. På 6 000 kvadratmeter ska lokal gemenskap och passion för närodlade initiativ och mat sammanföras. Den första skörden från odlingen beräknas till hösten 2022. Här ska samtida och framtida boende i Bro kunna odla tillsammans med lokala aktörer. Initiativet startar i november 2021 och kommer vara i pågående utveckling.

För mer information, vänligen kontakta:
Karin Dimander Lannergård, sälj- och marknadsansvarig för Riksbyggen Bostad Uppsala Karin.dimanderlannergard@riksbyggen.se, 018-18 97 14
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen
Hakan.andersson@riksbyggen.se, 072 239 00 66

Bilder