Riksbyggens bastu och skulptur Solar Egg av Bigert & Bergström visas på Waldemarsudde i Stockholm 2021-10-26, kl 07:00

Riksbyggens bastu och skulptur Solar Egg av Bigert & Bergström visas på Waldemarsudde i Stockholm

Höstkyla och bastuvärme möts när Riksbyggens världsberömda bastu Solar Egg, skapad av konstnärsduon Bigert och Bergström, blir en del av utställningen ”Expedition Konst”. Utställningen invigs den 29 oktober på Prins Eugens Waldemarsudde och öppnar för allmänheten den 30 oktober.

– Det är fantastiskt roligt att Riksbyggens Solar Egg nu kommer till Stockholm. Solägget har ursprungligen skapats både för att fungera som en katalysator för samhällsomvandlingen i Kiruna och samtidigt sätta fokus på klimatfrågan och nödvändigheten att arbeta för ett mer hållbart samhälle, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Från den 30 oktober till den 20 mars 2022 kommer besökare kunna beskåda och boka bastubad i den äggformade guldbastun på Waldemarsudde. Invigningen i Stockholm innebär nypremiär för Solar Egg som har stått nedpackad under pandemiåret. Konstverket kommer senast från Icehotel i Jukkasjärvi våren 2020 och har innan dess rönt stor internationell uppmärksamhet i bland annat Paris, Minneapolis i USA, Köpenhamn, Kiruna och Gällivare.

På uppdrag av Riksbyggen skapades Solar Egg av konstnärerna Bigert & Bergström som i över 30 år satt ljus på planetens klimatförändringar genom sin konst. På Waldemarsudde ingår verket i utställningen ”Expedition Konst” kopplad till Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram och vistelser i Arktis och Antarktis.

Sedan öppningen av Solar Egg i Kiruna 2017 har nästan 5 000 personer hunnit bada bastu och känna värmen från det hjärtformade aggregatet av gjutjärn. På Prins Eugens Waldemarsudde står bastun i en fantastisk miljö med möjlighet till ett dopp i vattnet. Bastun är öppen för allmänheten och besökare kommer kunna boka plats här.

– Vi är väldigt glada över att Solar Egg återigen är ute på visning. På Prins Eugens Waldemarsudde och ”Expedition Konst” står den i en fantastisk miljö med möjlighet till ett dopp i vattnet. Skärningspunkten mellan konst och vetenskap är spännande och en naturlig kontext för verket, säger Mathias Sandberg, konceptchef på Riksbyggens affärsområde bostad och som drivit projektet Solar Egg inom Riksbyggen.

Solar Egg är öppen för allmänheten
Solar Egg är bokningsbar för bastubad under utställningen ”Expedition Konst” som startar den 30 oktober och pågår till 20 mars 2022. Att bada i bastun är kostnadsfritt om besökaren betalat inträde till utställningen. För att boka tid i bastun och se lediga badtider, klicka här. Medtag egen handduk och badkläder. För att nå Prins Eugens Waldemarsudde från Stockholms T-central ta Spårväg City 7 mot Djurgården Waldemarsudde och gå sedan mot adressen Prins Eugens väg 6. För information läs mer här.

Om Solar Egg
Konstnärsduon Mats Bigert och Lars Bergström är internationellt erkända med en mängd större utställningar i Europa, Kina och USA. Verket Solar Egg, som är 5x4 meter stort, har ett skal av guldpläterat rostfritt stål. Skalet som är självbärande består av 69 bitar och kan demonteras och flyttas runt. Bastun värms av ett vedeldat aggregat i formen av ett mänskligt hjärta. Belysningen använder el från ett eget solcellsaggregat.

Solar Egg ritades åt Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med samhällsomvandlingen av Kiruna. År 2017 ingick Riksbyggen ett samarbetsavtal med LKAB i syfte att bygga 250 nya bostadsrätter i Malmfälten över tid. De första hushållen kunde flytta in 2020.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards. 2018 utsåg populärkulturstidskriften Time Out Solar Egg som det tredje mest spektakulära turistmålet. I sociala och digitala medier har över 1,3 miljarder människor kunnat läsa om bastun eller se fotografierna av Jean-Baptiste Béranger. En bok om Solar Egg gavs ut 2019 på förlaget Art&Theory.

Läs mer på: riksbyggen.se/solaregg

Om Expedition Konst
Nio framstående samtidskonstnärer, Bigert & Bergström, Josef Bull, Dascha Esselius, Svenerik Jakobsson, Lars Lerin, Hanna Ljungh, Johan Petterson och Sigrid Sandström, medverkar i denna experimentella och innovativa utställning kopplad till Polarforskningssekretariatets konstnärsprogram och vistelser i Arktis och Antarktis. Utställningen belyser intressanta frågeställningar i skärningspunkten mellan konst och vetenskap och presenteras i form av måleri, grafik, fotografier, skulpturala objekt, ljusinstallationer och filmiska verk.

Läs mer här.

För mer information om Solar Egg, kontakta:
Mathias Sandberg, konceptchef, Riksbyggen affärsområde bostad
mathias.sandberg@riksbyggen.se, 08 553 63 511

För pressinformation, kontakta:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen,
Hakan.andersson@riksbyggen.se, 072-239 00 66
Jonatan Peterson, pr-konsult, kommunikationsbyrån Futurniture
jonatan@futurniture.com, 0709-239 541

För information eller deltagande i pressvisning av Expedition Konst, kontakta:
Cecilia Dalborg, kommunikationschef Prins Eugens Waldemarsudde
c.dalborg@waldemarsudde.se, 0709-754 708

Bilder