Riksbyggen bygger 48 lägenheter i bästa läge i Piteå 2021-09-27, kl 10:30

Riksbyggen bygger 48 lägenheter i bästa läge i Piteå

Riksbyggen har tillsammans med NCC och Nordmark & Nordmark Arkitekter vunnit en markanvisning om att bygga 48 bostadsrättslägenheter i centrala Piteå. Byggstarten är planerad att ske inom tre år. ”Ett tydligt och genomarbetat hållbarhetstänk där både bostäder, utemiljö och allmänna ytor uppmuntrar till en hållbar livsstil”, är en del av motiveringen bakom det vinnande förslaget.

– På Riksbyggen är vi mycket glada och stolta över att ha vunnit markanvisningen. Det var länge sedan Riksbyggen byggde bostäder i Piteå och satsningen är en del av företagets ambition att bidra med fler och mer hållbara bostäder i norra Sverige, säger Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen Bostad Norr.

– Det känns bra att ha en färdig plan och att vi snart kan komma igång med detta spännande projekt. Det är ett viktigt stads- och samhällsutvecklingsprojekt som kommer att bidra till Piteås attraktivitet, säger Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande.

Uppdraget är att omvandla det gamla parkeringsdäcket till ett attraktivt område mitt i centrala Piteå. Det blir en mix av bostäder, verksamhetslokaler och umgängesytor, där ett torg ska förena det nya området med parkeringshuset Stadsbergets trappavsatser och pulkbacke.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med och bidra till utvecklingen av Piteås stadskärna. I tävlingsskedet har fokus varit att skapa förutsättningar för en långsiktigt attraktiv och hållbar miljö där människan och livet mellan husen och står i centrum. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta utveckla förslaget i samarbete med Piteå kommun, Riksbyggen och NCC, säger Josefina Nordmark, vd, Nordmark & Nordmark arkitekter.

Stadsarkitekt Florian Steiner är nöjd att det äntligen är klart.

– Det gamla p-däcket har gapat tomt länge. Nu startar omvandlingen till ett levande stadskvarter som blir en fin entré till staden och ett rejält lyft för Piteås stadskärna, säger han.

Lägenhetsstorlekarna kommer att variera från 1-4 rum och kök. Den första inflyttningen beräknas kunna påbörjas cirka 18-24 månader efter byggstart.

Del av juryns motivering:
Förslaget som lämnats in av Riksbyggen/NCC och Nordmark & Nordmark satsar fullt ut på bostadsrätter där människan och livet mellan husen är i fokus. Attraktiva bostäder och stadsmiljöer bidrar till en levande, trygg och attraktiv stadsdel och har en stor potential att ge Piteå centrum ett lyft…

…Förslaget övertygar med en tydlig formulerad arkitektonisk idé som bygger på den traditionella trästaden i ett nutida uttryck. Det finns en respektfull attityd såväl i detaljerna som i det stora. Tillika känns det offentliga torget som en självklar utemiljö även för de boende i kvarteret. Det finns en subtilt flytande övergång mellan det offentliga torget och de halvprivata och privata ytorna på innergården runt det befintliga s.k. ”PiteEnergi huset.” Förslaget visar på ett tydligt och genomarbetat hållbarhetstänk där både bostäder, utemiljö och allmänna ytor uppmuntrar till en hållbar livsstil.

För mer information:
Lars Lundgren, marknadsområdeschef på Riksbyggen, AO Bostad Norr, 076-83 73 507
lars.lundgren@riksbyggen.se

Bilder