Riksbyggen storsatsar på ny teknik för mer hållbar fastighetsförvaltning i Skaraborg 2021-06-18, kl 07:20

Riksbyggen storsatsar på ny teknik för mer hållbar fastighetsförvaltning i Skaraborg

Tystare, renare och smartare – i Riksbyggens fastighetsförvaltning i Skaraborg drivs allt fler gräsklippare, handverktyg och annan utrustning med el. Just nu finns till exempel 80 robotgräsklippare i drift och nyligen har man även testat en eldriven redskapsbärare, en midjestyrd och 4-hjulsddriven ”traktor”.

– Så fort det kommer en ny eldriven produkt på marknaden så vill vi vara med och testa den. Den eldrivna utrustningen minskar inte bara på utsläppen, den är mycket tystare vilket är skönt både för våra kunder och för våra anställda som arbetar med den, säger Mikael Günthner är leveranschef för fastighetsförvaltning i Skaraborg.

Inom marknadsområde Skaraborg finns idag mellan 150-200 maskiner och handverktyg där 60-65 procent drivs på el. Även större och tyngre maskiner drivs med el.

– Till exempel har vi börjat använda en eldriven jättedammsugare som används för att rensa hängrännor på höghöjd. Inspektionen av hängrännorna görs med hjälp av drönare istället för dieseldriven skylift. Här gör ny teknik arbetet både säkrare, mer kostnadseffektiv och mer miljövänlig, berättar Mikael Günthner.

Transporterna mellan de olika kunderna görs också på ett mer hållbart sätt.

– Till exempel har vi börjat använda en eldriven flakmoped och vi ska testa en golfbil. Nyligen testade vi också en variant av eldriven redskapsbärare. Kapaciteten räcker inte riktigt ännu för snöröjning så här kan en laddhybrid vara ett alternativ.

Robotarna frigör mycket tid som kan ägnas åt kvalitetshöjande åtgärder, särskilt ett år som detta då en relativt regnig vår fått gräset att växa snabbt.

– Vi ser att föreningarna får väldigt hög standard. Vi styr gräsklipparna digitalt från en plattform på våra datorer medan våra fastighetsskötare på plats ser till att de fungerar. Robotgräsklippningen har blivit en stor grej för oss som lockar många kunder, säger Mikael Günthner.

För mer information:
Günthner är leveranschef för fastighetsförvaltning i Skaraborg, 0500-47 26 47
mikael.gunthner@riksbyggen.se

Bilder