Årets Hållbarhetsförening presenterades på Riksbyggens Fullmäktige 2021-05-20, kl 15:00

Årets Hållbarhetsförening presenterades på Riksbyggens Fullmäktige

Brf Vågmästaren i Ängelholm är bostadsrättsföreningen som i princip gjort allt man kan för en ökad hållbarhet, från solcellsprojekt till att dela på prylar och utrymmen. Under 2020 var intresset rekordstort för tävlingen Årets Hållbarhetsförening och Brf Vågmästaren vann första priset, andraplatsen gick till Umeåhus 1 i Umeå tredje pris till Brf Tomtebo i Uppsala. Föreningarna uppmärksammades under Riksbyggens Fullmäktigemöte den 20 maj.

– Vinstsumman på 30 000 kr kommer vi att använda till att utveckla föreningens hållbarhetsarbete ännu mer. Till exempel kommer vi efter sommaren installera laddstolpar för elbilar, säger Brf Vågmästarens ordförande Robert Greve.

Under Fullmäktigemötet intervjuades Robert Greve av Riksbyggens hållbarhetschef Therese Berg. Brf Vågmästaren i Ängelholm kan i stort sett checka av samtliga av Riksbyggens hållbarhetsidéer. Föreningen arbetar med allt från solcellsprojekt, en blomstrande utemiljö, energieffektivisering, de delar prylar och utrymmen, odlar grönsaker, spelar boule, utbildar både styrelse och boende samt mycket mer.

Juryns motivering:
”Genom att systematiskt använda sig utav Riksbyggens hållbarhetsidéer har bostadsrättsföreningen Vågmästaren lyckats skapa ett imponerande, omfattande och gediget hållbarhetsarbete. Föreningen visar tydligt att hållbarhet är både stort och litet. I det lilla perspektivet handlar det exempelvis om sociala aktiviteter som gemensamma julträffar, canastagrupper, prylhylla för ökat delande och bättre skyltning i avfallsrummen. I det större perspektivet planerar man Ängelholms största solcellsanläggning och redan tidigare har man lyckats minskat föreningens fjärrvärmeförbrukning med 75 procent. Både stora och små åtgärder är viktiga och behövs för att vi ska nå ett mer hållbart samhälle och där bidrar Vågmästaren på ett imponerande sätt.”

Intresset för tävlingen Årets Hållbarhetsförening har varit rekordstort, 123 bostadsrättsföreningar över hela landet har deltagit. I höst är det dags för en ny upplaga av tävlingen Årets Hållbarhetsförening. Bidrag till tävlingen kan lämnas in från mitten av oktober. Temat för årets tävling är kommunikation, en viktig del för att öka engagemang för hållbarhetsarbetet.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder