Riksbyggen samlade in över två miljoner kronor till We Effect 2021-05-20, kl 12:00

Riksbyggen samlade in över två miljoner kronor till We Effect

Under 2020 samlade Riksbyggen in 2 059 472 kr till biståndsorganisationen We Effect, varav 75 000 utgjorde en särskild gåva till We Effects kamp mot hungerpandemin. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv. Riksbyggens stöd har bland annat använts i arbetet med att bygga nästan 3 000 nya bostäder på Filippinerna.

– Coronakrisen drabbar alla men slår särskilt hårt mot de som står utan extra. På Filippinerna arbetar Riksbyggen tillsammans med We Effect för att bygga robusta och hållbara bostäder. För människor som redan lever i stor utsatthet är också möjligheten till social distansering, tillgång till tvål och vatten och munskydd mycket liten, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Tillsammans med We Effect har Riksbyggen bidragit till att informera om covid-19 och hur man kan skydda sig, delat ut munskydd och andra förnödenheter.

Trygga hem trots pandemin
Med stöd från Riksbyggen byggdes det förra året 2958 bostäder på Filippinerna. Husen kommer att bli hem för över 17 450 vuxna och barn. Målet är att totalt 5000 bostäder ska ha byggts i slutet av 2022.

– De nya bostäderna kommer att bli hem för tusentals familjer. Som en del i att trygga mattillgången har vi också bidragit till att köksträdgårdar kan anläggas i anslutning till bostäderna, berättar Britta von Schoultz.

I trädgårdarna kan familjerna odla frukt och grönsaker vilket skapar en säker tillgång till mat både under och efter pandemin. Överskottet kan familjerna sälja vidare och på så sätt få en inkomst.

Stärker flickor och kvinnors situation
I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen.

Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Läs mer om We Effect

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Bilder