Riksbyggen och Elof Hansson utvecklar bostäder i nytt landmärke vid Masthuggskajen 2021-04-29, kl 07:00

Riksbyggen och Elof Hansson utvecklar bostäder i nytt landmärke vid Masthuggskajen

Riksbyggen förvärvar del av byggrätten Masthugget 28:9 vid Masthuggskajen av Elof Hansson Fastigheter AB. Tillsammans kommer Riksbyggen och Elof Hansson Fastigheter AB att uppföra ett bostadshus om 16 våningar med kommersiella lokaler i de två nedersta våningarna. Riksbyggens del av byggrätten avser våning 8-16 och totalt cirka 80 lägenheter.

– Vi är mycket glada över att tillsammans med Elof Hansson kunna tillföra fler bostäder i ett av Göteborgs mest attraktiva lägen. Både Riksbyggen och Elof Hansson är sedan tidigare två av aktörerna bakom stadsutvecklingsprojektet Masthuggskajen och huset kommer bli ett nytt landmärke i kvarteren kring Masthuggstorget, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef, Riksbyggen Bostad i Göteborg.

– Elof Hansson Fastigheter har under flera år arbetat med utveckling av fastigheten och nu äntligen hittat den rätta partnern för att utveckla den vidare. Vi är mycket nöjda med vårt beslut att sälja till Riksbyggen och att få möjligheten att tillsammans med dem genomföra en fastighetsbildning och bygga nya bostäder i området, säger Lennart Hedström, VD för Elof Hansson Fastigheter AB.

Området runt kvarteret består av Masthamnsgatan, Långgatorna och Järntorget. De är en färgstark och kontrastrik del av stan. Här finns ett aktivt kulturliv och mängder av restauranger, kaféer och butiker. Det kommer att bli ett punkthus som når upp över takåsarna med utsikt mot Masthuggskyrkan, Älvsborgsbron med hamninloppet och in mot de mer centrala stadsdelarna över Göteborg.

Masthamnsgatan, eller Nya Långgatan som den också kallas, blir ett vänligt, grönt och soligt promenadstråk med uteserveringar i bästa läge. En brokig blandning av spännande arkitektur, torg, gator och parker växer fram runt detta kvarter på Masthuggskajen.

Byggrätten omfattar ca 15 000 kvm BTA vilket motsvarar ca 150 lägenheter. Ett samverkansavtal är upprättat för att gemensamt uppföra byggnaden i en produktionsteknisk enhet. Tillsammans ska bolagen utveckla och samverka med varsin fastighet i en 3D fastighetsbildning.

Elof Hansson Fastigheter kommer att äga källarplanet och de sju första våningarna ovan mark för kommersiella lokaler och bostäder. Riksbyggen planerar för en bostadsrättsförening med 80 lägenheter i våning 8-16.

Senare under våren planeras ett parallellt arkitektuppdrag för utformning och gestaltning av byggnaden.

För mer information:
Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg, 031-704 68 63
mikael.ahlen@riksbyggen.se

Lennart Hedström, VD, Elof Hansson Fastigheter AB, 0705-51 74 23
lennart.hedstrom@elofhansson.com.

Bilder