Riksbyggen en av Guldhemmet-finalisterna i kategorin ”Årets bostadsutvecklare” 2021-04-07, kl 12:50

Riksbyggen en av Guldhemmet-finalisterna i kategorin ”Årets bostadsutvecklare”

Riksbyggen är en av tre finalister som kan vinna utmärkelsen ”Årets bostadsutvecklare” i tävlingen Guldhemmet. Förra året vann Riksbyggen kategorin ”Årets bostadsutvecklare” för projektet Brf Viva i Göteborg. Det är Hemnet som står bakom Guldhemmet och tävlingen syftar till att samla och hylla bostadsbranschens främsta profiler och starkaste insatser.

– Vi är glada och stolta över finalplatsen i Guldhemmet. Riksbyggen har en hög ambitionsnivå när det gäller att bygga bostäder med stort fokus på hållbarhet ur många olika perspektiv. Det är roligt att det arbetet uppmärksammas, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen.

– Riksbyggen blev nyligen utsett till "Sveriges grönaste varumärke" när det gäller nyproduktion av bostäder. Det är väldigt roligt att vi nu gått till final i Guldhemmet som ”Årets bostadsutvecklare”, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Om Guldhemmet:
Efter att ha gått igenom och utvärderat drygt 340 nomineringar har Guldhemmets jury utsett totalt 24 finalister i åtta kategorier. Vinnarna kommer att offentliggöras den 16 september i samband med galan som uppmärksammar landets främsta och viktigaste insatser bland fastighetsmäklare och bostadsutvecklare.

Riksbyggen vann förra året med Brf Viva i Göteborg
Brf Viva på Guldheden i Göteborg har byggts för att bli Sveriges mest hållbara och innovativa bostadsprojekt.

Ur motiveringen:

”Det här är ett innovativt forskningsbaserat projekt som integrerat såväl miljömässiga som sociala hållbarhetsaspekter på ett sätt som juryn anser vara goda exempel som visar på hur branschen tar hållbarhetsfrågorna på allvar”.

Några exempel på innovationer i Brf Viva:

Brf Viva är preliminärcertifierat enligt Miljöbyggnad Guld. Det innebär till exempel en energianvändning på bara 65 procent av gällande byggregler samt att höga krav på inomhusmiljö och materialval har uppnåtts.

  • Ny, klimatförbättrad betong med 30 procent mindre utsläpp av CO2
  • Ungdomsettor – nya bostadsrätter för 95 000 kr
  • Återanvändning av bussbatterier som energilager för solel
  • Innovativa mobilitetslösningar som möjliggör ett boende utan egen bil
  • Ekosystemtjänstanalys

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
Hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder