Nominera till pris för kooperativ utveckling 2021-03-15, kl 09:00

Nominera till pris för kooperativ utveckling

Från och med idag, den 15 mars, kan du nominera till Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling. Prispokalen delas ut till en insats som främjar den kooperativa utvecklingen i Sverige.

– Kooperativa företag har spelat en stor roll både i utvecklingen av näringslivet och det svenska samhället i stort och kommer att göra det även i framtiden. Från Riksbyggens sida uppmanar vi alla som arbetar med, eller är intresserad av, den kooperativa företagsformen att skicka in nomineringar till Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

Sedan starten 1940 har Riksbyggen haft ett tydligt samhällsuppdrag och verksamheten är framgångsrik. Riksbyggen hade under 2020 ett operativt rörelseresultat på 432 miljoner kronor, en ökning med 31 procent jämfört med året innan. Omsättningen ökade till 8 897 mkr, en ökning med 16 procent jämfört med 2019.

– För att kunna skapa samhällsnytta och bidra till ett mer hållbart samhälle så behövs också en stark ekonomi. Ibland möts jag av en fördom om att kooperativa företag inte behöver ha samma lönsamhetsfokus som andra företag, vilket är helt fel. Att den kooperativa affärsmodell både kan bidra till ett mer demokratiskt näringsliv, en ökad miljömässig hållbarhet och ekonomisk styrka tycker jag är fantastiskt, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.

Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling delas ut för ett initiativ eller insats som främjat den kooperativa utvecklingen inom Sverige. Det kan vara ett företag, en organisation, ett projekt eller enskilda personer som:

  • Uppmärksammar/sprider den kooperativa och ömsesidiga företagsformen på ett positivt sätt
  • Utvecklar den kooperativa/ömsesidiga företagsformen
  • Utgör ett gott exempel på kooperativt/ömsesidigt företagande
  • Svensk Kooperations styrelse utgör jury för priset. Nomineringen är öppen fram till den 18 april 2021. Information om kriterier för priset och hur nomineringen görs finns på:
    Nominera till pris för kooperativ utveckling


    Fakta om kooperativa och ömsesidiga företag i Sverige
  • De 100 största kooperativa och ömsesidiga företagen har tillsammans en årlig omsättning på nära 500 miljarder kronor och cirka 100 000 anställda.
  • Stora, framgångsrika kooperativa och ömsesidiga företag finns i många olika delar av näringslivet, i allt från boende, lantbruk, försäkring, bank, detaljhandel och skog.
  • 2008-2018 startades det i genomsnitt 400 nya kooperativa företag per år runt om i hela landet.

− Den kooperativa företagsformen gör det möjligt att driva företag på ett lönsamt, demokratiskt och långsiktigt hållbart sätt. Med Svensk Kooperations pris vill vi uppmärksamma framtidsinriktade initiativ som utvecklar det kooperativa och ömsesidiga företagandet, säger Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation och vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund, LRF.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Bilder