Arkitekturpris till Riksbyggens Brf Prostkvarnen i Jönköping 2021-01-25, kl 06:40

Arkitekturpris till Riksbyggens Brf Prostkvarnen i Jönköping

Riksbyggens Brf Prostkvarnen på Dalvik i Jönköping har belönats med Stadsbyggnadspriset 2020 i Jönköping i klassen god arkitektur. Brf Prostkvarnen är ett ”unikt utropstecken på Dalvik – arkitektonisk toppkvalitet!” enligt motiveringen till priset. Projektet har ritats av arkitekten Yellon.

– Vi är väldigt glad och stolta över priset. Det är verkligen ett hus utöver det vanliga och jättekul att det uppmärksammas, säger Maria Kjellgren, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad/Sydväst.

– Jag är hedrad över utmärkelsen och tackar Lena Fakt och Riksbyggen för ett bra samarbete vilket skapade förutsättningar för en unik byggnad, Victor Lekander, arkitekt på Yellon.

Brf Prostkvarnen består av 54 bostadsrätter om 1-4 rum och kök. Inflyttningen startade i maj 2020.

– Lägenheterna är välplanerade, har fina materialval, är mycket ljusa och läget är unikt då ett flertal av lägenheterna har utsikt över hela staden och Vättern säger Lena Fakt, projektchef på Riksbyggen.

Motiveringen till priset:

Unikt utropstecken på Dalvik
Ett starkt arkitektoniskt uttryck åstadkoms med enkla medel. Med en detaljering utöver det vanliga och en unik siluett stärker projektet 50-talsstadsdelen Dalvik. Byggnaden landar förebildligt i en väl gestaltad grön förgårdsmark med integrerade ramper och väl inne välkomnas man av en omsorgsfullt utformad entré och en gemensamhetslokal med utsikt över Prostkvarnsdammen.

Detta är ett mycket stilsäkert projekt där detaljer och materialval är i fokus. Bågformen används skickligt och genomgående som formelement för att skapa dynamik. Välritade eleganta planlösningar, långa balkonger och många passager mellan ute och inne ger villakvalitéer.

Ytterväggen är klädd med träpanel som skyddas genom förkolning. Balkongräckets rektangulära ribbor är noggrant valda för att skapa fasaduttrycket. Här bjuds på arkitektonisk toppkvalité!

För mer information:
Maria Kjellgren, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad/Sydväst, 036-10 84 59
maria.kjellgren@riksbyggen.se.

Bilder