Ge skatteavdrag för gröna åtgärder även till bostadsrättsföreningar 2020-12-22, kl 07:50

Ge skatteavdrag för gröna åtgärder även till bostadsrättsföreningar

Det tidigare så kallade solcellsstödet avvecklas och ersätts med ett grönt skatteavdrag för privatpersoner. Riksbyggen anser att en motsvarande subvention även borde ges till bostadsrättsföreningar. Den 1 januari 2021 börjar de nya reglerna för statligt solcellsstöd att gälla.

– Klimatet gör ingen skillnad på upplåtelseform. Villaägare kan få stöd för att göra åtgärder som är bra för klimatet. Samma sak borde rimligen gälla för de cirka 20 procent av beståndet som utgörs av bostadsrätter, men att stödet då går till föreningen som av praktiska och juridiska skäl är den part kan genomföra exempelvis installation av solceller, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.

För att underlätta för branschen att anpassa sig till de nya förutsättningarna har regeringen föreslagit att stödet för kommuner och företag ska förlängas under 2021. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2021 att 260 miljoner kronor tillförs för ändamålet. Det ansökningsstopp som regeringen beslutade om tidigare i år ligger fast. De föreslagna 260 miljoner kronorna kommer därmed att gå till de kommuner och företag som redan har ansökt och står i kö för att få stöd.

– Med regelverket som börjar gälla den 1 januari förstärks den problematik som vi ser med ROT-avdragets nuvarande utformning, där en enskild villaägare subventioneras men inte bostadsrättsföreningar. Fler solcellsanläggningar i det befintliga bostadsrättsbeståndet gynnar både klimatet och sysselsättningen, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Bilder