Pallplats till Brf Tomtebo i tävlingen Årets Hållbarhetsförening 2020-12-11, kl 07:30

Pallplats till Brf Tomtebo i tävlingen Årets Hållbarhetsförening

Brf Tomtebo i Uppsala har ett hållbarhetsarbete som spänner från att bygga boenden åt Tornseglare till att skapa sysselsättning för skolungdomar. Nu prisas Brf Tomtebo i tävlingen Årets Hållbarhetsförening inom Riksbyggen, som i år haft rekordmånga deltagare, och kniper tredjepriset om 10 000 kronor. Hållbarhetsarbetet i Brf Tomtebo präglas av ”nytänkande och samhällsansvar”, enligt juryns motivering.

– Det känns fantastiskt roligt att vi blev topp tre i Årets Hållbarhetsförening 2020 och att vårt arbete uppmärksammas på nationell nivå, säger Charlotte Ersson, ordförande, Brf Tomtebo.

Brf Tomtebo består av tre större punkthus och längor med antingen två eller fyra våningar, totalt 182 lägenheter, och stod färdig för inflyttning 1993.

– Vinstsumman på 10 000 kr kommer vi att använda till att utveckla föreningens hållbarhetsarbete ännu mer. Vi kommer låta medlemmarna komma med förslag vad pengarna ska användas till. Ett förslag vi fått är att plantera ett ”hållbarhets träd” som förutom att bidra till vårt grönområde blir en påminnelse för det arbete vi gör i föreningen, berättar Charlotte Ersson.

Juryns motivering:

”Bostadsrättsföreningen Tomtebo har en tydlig röd tråd i sitt hållbarhetsarbete och ett engagemang som sträcker sig hela vägen från de beslut som styrelsen tar och ner till den enskilde medlemmen. Styrelsen beskriver hur man tar hållbara beslut som utgår från ett helhetstänk, man inkluderar flera aspekter så som ekologisk, ekonomi och social hållbarhet. Vidare driver föreningen flera intressanta projekt som sträcker sig utanför föreningens gränser, de ger exempelvis boende åt Tornseglare, sysselsättning för skolungdomar och välkomnar alla nya medlemmar. Föreningen jobbar på ett fint sätt både med inkludering, nytänkande och samhällsansvar.”

Intresset för tävlingen Årets Hållbarhetsförening har varit rekordstort, 123 bostadsrättsföreningar över hela landet har deltagit.

– Vi är glada för alla fina bidrag som har kommit in. Vi ser att det finns en stor vilja hos våra medlemmar och kunder att de alla vill vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle. Nu ska vi passa på att sprida och inspirera andra föreningar genom de goda exemplen som vi har fått tagit del av, säger Therese Berg, hållbarhetschef, på Riksbyggen.

Det har varit många duktiga och engagerade föreningar, boende och medarbetare som deltagit i årets tävling. En enig jury enades om att Vågmästaren i Ängelholm vinner första pris, Umeåhus 1 i Umeå vinner andra pris och Tomtebo i Uppsala vinner tredje pris.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88
Charlotte Ersson, ordförande i Brf Tomtebo, styrelsen@brf-tomtebo.se

Bilder