Riksbyggen ger 75 000 extra till We Effects kamp mot hungerpandemin 2020-11-12, kl 07:50

Riksbyggen ger 75 000 extra till We Effects kamp mot hungerpandemin

Coronakrisen påverkar oss alla, men de som står utan reserver drabbas hårdast. Utöver de 700 miljoner människor som redan lägger sig hungriga varje kväll, riskerar ytterligare 130 miljoner att drabbas av akut hungersnöd på grund av covid-19. Under 2019 samlade Riksbyggen in 2 145 953 kronor till biståndsorganisationen We Effect och ger nu 75 000 kr som en extra gåva för att stödja We Effects insatser mot hungerpandemin.

– I Riksbyggens roll som kooperativt företag och som långsiktig samhällsutvecklare är det självklart att vara solidarisk med de som har det svårast. Vi vill därför ge en extra gåva för att stödja We Effects viktiga arbete som gör skillnad för många i länder som drabbas hårt av coronapandemin, säger Johanna Frelin, vd Riksbyggen

Enligt FN är coronavirusets effekt på ekonomier och samhällen så allvarlig att fler kan dö av hunger än av själva viruset. Nästa pandemi är redan här – Hungerpandemin.

– Det finns risk för den största hungerkatastrofen på 50 år. Förhoppningsvis är det många som sluter upp bakom kampanjen Hela Sverige mot Hungerpandemin och Riksbyggen manifesterar sitt deltagande genom att skänka 75 000 kr som riktas särskilt till arbetet med att undvika en hungerkatastrof, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Riksbyggen stödjer We Effect - bostäder som minskar fattigdomen
Idag lever en miljard människor utan en värdig bostad. Människor som saknar ett skäligt boende saknar ofta också andra mänskliga rättigheter – som tillgång till vatten, mat, vård och gemenskap. Genom utbildning och rådgivning får medlemmar i bostadskooperativ lära sig att bygga sina egna hus.

I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen. Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Läs mer om We Effect

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 61

Bilder