Ny undersökning: Jobbet flyttar in i köket och inbyggd teknik efterfrågas 2020-09-10, kl 08:00

Ny undersökning: Jobbet flyttar in i köket och inbyggd teknik efterfrågas

Köket eller vardagsrummet är förstahandsvalet när jobbet ska skötas hemifrån och hemmakontor saknas. Många vill ha mer inbyggda kommunikationslösningar och var femte tillfrågad har övervägt att förändra sitt boende. Det visar undersökningen som Riksbyggen gjort under coronapandemin bland boende i fastigheter som de förvaltar.

– Köket har historiskt alltid haft fler funktioner än bara för matlagning, både som samlingsplats och arbetsplats. Med coronapandemin har många kök återigen blivit en arbetsplats visar Riksbyggens nya undersökning. Coronapandemin kommer att förändra vårt samhälle på många olika nivåer och inte minst hur vi använder våra bostäder, säger Johanna Frelin, vd för Riksbyggen.

Bostädernas utformning kan komma att påverkas av coronapandemin, så även den teknik som finns i bostaden. Riksbyggens undersökning visar att 34 procent av de tillfrågade vill ha inbyggda kommunikationslösningar i sitt hem.

– Digitaliseringen har tagit ett språng i Svenska folkets vardag under coronapandemin. Kraven på bra teknik hemma ökar när arbetsmötet ska skötas från köksbordet och alla system som finns på arbetsplatsen måste fungera hemmifrån, säger Johanna Frelin.

Den sociala faktorn får också stor betydelse när man inte kan åka till jobbet och träffa sina kollegor.

– Den sociala hållbarheten är viktig och hela 63 procent uppger i undersökningen att de ser avsaknaden av kollegorna som det värsta med coronapandemin ur ett arbetsperspektiv. Det är också något för oss som bostadsutvecklare att ta hänsyn till, hur kan vi enkelt träffas och umgås i och kring våra bostäder på ett säkert sätt, säger Johanna.

Undersökningen har genomförts i juli. På frågan ”Har du eller din familj funderat på att förändra boendesituationen till en följd av pandemin?” svarar 14 procent att de ser över sin boendesituation på grund av coronapandemin samtidigt som tre procent uppger att de redan har gjort förändringen.

Läs mer om undersökningen på riksbyggen.se/hemmet-under-corona

Undersökningen skickades ut under juli månad till boende i fastigheter som Riksbyggen förvaltar. Drygt 500 personer har helt eller delvis besvarat frågorna i rapporten.

Vid årsskiftet 2019/2020 hade Riksbyggen 4 163 bostäder i produktion, både hyres- och bostadsrätter samt boende för äldre genom kooperativ hyresrättsförening. Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Totalt förvaltar Riksbyggen 4 384 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter samt över 100 000 hyresrätter. Riksbyggen förvaltar även ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler. Riksbyggen har förvaltningsverksamhet på cirka 430 orter runt om i landet.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66

Bilder