Inflyttning i Riksbyggens nya seniorboende i Höganäs med Miljöbyggnad 3.0 2020-06-18, kl 06:30

Inflyttning i Riksbyggens nya seniorboende i Höganäs med Miljöbyggnad 3.0

I Höganäs, vid före detta idrottsplatsen Julivallen, har Riksbyggen uppfört 49 seniorbostadsrätter i Bonum Brf Idrottsplatsen för hushåll där minst en person fyllt 55 år. Nyligen avslutades inflyttningen och de boende kan nu ta del av en bostadsrättsförening som bland annat har boulebana, gemensamhetslokal och gästlägenhet. Föreningen är Riksbyggens första projekt med en ny och skärpt miljöcertifiering, Miljöbyggnad 3.0.

– Det är jättekul att inflyttningen nu är klar och alla boende på plats, intresset för vårt populära Bonum-koncept har varit stort. Från Riksbyggens sida har vi svarat upp mot ett behov av fler seniorbostäder i Höganäs och Brf Idrottsplatsen är det andra projektet med inriktning på 55+ som vi genomfört vid Julivallen, säger Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad.

Totalt har Riksbyggen byggt 78 seniorbostäder i de två Bonum-projekten Brf Keramikern och Brf Idrottsplatsen. Att intresset för Brf Idrottsplatsen har varit stort visar inte minst den stora uppslutningen vid visningshelgen i februari tidigare i år. Inte mindre än 150 personer kom för att titta på visningslägenheten.

– Med tanke på coronapandemin har det blivit en annorlunda inflyttning. Vi har bland annat filmat funktionsgenomgången av lägenheterna så att denna har kunnat genomföras digitalt istället för på plats, berättar Louise Gran, säljare på Riksbyggen.

Bonum Brf Idrottsplatsen består av allt från välplanerade tvåor på 54,5 kvadratmeter, till större fyror på 89,5 kvadratmeter. De nyproducerade lägenheterna har en takhöjd på 2,7 meter. Alla lägenheter har inglasad balkong eller egen uteplats. Takvåningarna har även egna takterrasser med kvällssol.

Först ut med skärpt miljöcertifiering
De nya kraven, enligt Miljöbyggnad 3.0, innebär bland annat skarpare energikrav, nya krav vad gäller Livcykelanalys-baserade (LCA) beräkningar för klimatpåverkan från byggnadsmaterial (stomme och grundkonstruktion) samt krav på förvaltningsrutiner. Förutom hårt ställda hållbarhetskrav på byggnaden kommer projektet att innehålla många andra åtgärder för en ökad hållbarhet. Några exempel är ”Gröna tak” som skapar hem för insekter, en trivsam gårdsmiljö för ökad social hållbarhet och lokalt omhändertagande av regnvattnet.

Riksbyggen planerar för fler Bonum-projekt i området Helsingborg/Höganäs.

– Nästa projekt är Bonum Brf Pålsjöro i Helsingborg. Vi ser verkligen fram emot att även få erbjuda seniorerna i Helsingborg ett enkelt, praktiskt och lättskött boende. Kanske ett mindre boende än vad de har idag men ändå plats att ta emot familj och vänner i gemensamhetslokal och gästlägenhet, säger Kristin van der Reep.

För mer information:
Kristin van der Reep, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen Bostad, 042-18 66 36
Louise Gran, säljare på Riksbyggen Bostad, 042-15 31 42
Karolina Brick, miljöchef på Riksbyggen, 070-291 54 47

Bilder