Stort intresse för trygghetsboende i Svenstavik 2020-06-05, kl 07:50

Stort intresse för trygghetsboende i Svenstavik

Intresset för lägenheterna i det planerade trygghetsboendet i Svenstavik är stort: över 178 personer har svarat på enkäten som Bergs kommun skickade ut under våren. Bland de som svarat finns både boende i Bergs kommun och på andra håll i länet. Riksbyggen och Bergs kommun fortsätter nu planeringen av projektet, bland annat ska en ny detaljplan tas fram.

– Det här är roligt och visar att vår magkänsla stämde: att det finns många som vill bo bekvämt och centralt i moderna lägenheter med gemenskap. Därför tar vi nu projektet vidare tillsammans med vår partner Riksbyggen, säger Therese Kärngard, kommunalråd i Bergs kommun.

Trygghetsboendet riktar sig till personer som fyllt 65 år som vill leva ett aktivt, socialt liv och slippa ansvar för eget hus eller gård. Byggnaden ska ligga i centrala Svenstavik med affärer, apotek och resecentrum runt hörnet. Det blir ett 20-tal ettor till treor som passar för en-två personer, plus gemensamhetsytor. Det finns också tankar på att biblioteket ska flytta in i bottenvåningen från dess nuvarande hemvist på skolan i Svenstavik.

– Det här är bra för hela Svenstavik, boendet bidrar till att skapa ett levande centrum som är tillgängligt för många. Plus att det kan frigöra hus och gårdar som exempelvis unga familjer kan flytta in i, säger Jone Johnsson, bostadsutvecklare Bergs kommun.

Trygghetsboendet uppförs som en kooperativ hyresrättsförening av Bergs kommun i samarbete med Riksbyggen. Företaget har lång erfarenhet av att skapa bostäder för äldre med denna upplåtelseform.

– Vi har varit med om att etablera ett 30-tal sådana föreningar runt om i landet under flera decennier, det är en väl fungerande boendeform med fördelar för alla inblandade – både kommunen och de boende, säger Hans Ollman som är affärsutvecklare för boende för äldre på Riksbyggen.

Nu fortsätter arbetet med att ta fram en ny detaljplan som ska ut på samråd under hösten. När detaljplanen är godkänd kan den kooperativa föreningen bildas, och därefter kan föreningen inleda upphandlingen av byggentreprenör.

Den som ännu inte hunnit anmäla intresse för trygghetsboendet kan fortfarande göra det genom att höra av sig till Bergs kommuns bostadsutvecklare Jone Johnsson. Under hösten kommer ett mer detaljerat underlag med beskrivning av lägenheter och hyresnivåer.

Mer information & anmälan: www.berg.se/trygghetsboende.

Kontaktpersoner:
Therese Kärngard, kommunalråd Bergs kommun, tel 070-303 15 50
Jone Johnsson, bostadsutvecklare Bergs kommun, tel 0687-162 30
Hans Ollman, ansvarig affärsutveckling boenden för äldre Riksbyggen, tel 070-279 32 91

Bilder