Boendesocial utredning kan förbättra situationen för unga
Regeringen har tillsatt en utredning om social bostadspolitik som ska hjälpa fler in på bostadsmarknaden. Utredaren ska bland annat kartlägga kreditgivares villkor för förstagångsköpare. Kontantinsatsen är det enskilt största hindret för många unga vid köp av bostad vilket gjort att Riksbyggen tagit fram ett förslag om ett statligt Ungbolån, liknande CSN-lånet.
¬– Unga utmärker sig som en grupp som har svårt att få egen bostad. I Stockholm och Göteborg kan 80-90 procent av de unga inte köpa en etta, det visar en undersökning som företaget Evidens gjort på uppdrag av Riksbyggen. Samtidigt har dessa personer inte så lång kötid att de får en hyresrätt, säger Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare på Riksbyggen.
Det gör att många unga vuxna är utelämnade till andrahandshyresmarknadens dyra och otrygga alternativ.
– För att komma till rätta med detta har Riksbyggen föreslagit att staten bör införa ett Ungbolån liknande studielånet. Ungbolånet skulle kunna bli en dellösning på bostadsmarknaden som kan underlätta för många unga vuxna, säger Johanna Ode.
Utredaren ska bland annat kartlägga kreditgivares villkor för förstagångsköpare och i vilken utsträckning undantaget från amorteringskrav vid nyproduktion används av kreditgivarna.
– Det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 gör det tufft, framförallt för unga, att efterfråga en bostad. Det i kombination med svårigheten att få ihop den kontantinsats som idag krävs försvårar för unga att få bolån, trots att unga vill äga sin bostad, säger Johanna Ode.
Utredaren ska även analysera hur mark som det allmänna äger, och som är lämplig för bostadsbyggande, kan användas som verktyg för en socialt hållbar bostadsförsörjning.
– Markfrågan är central eftersom den utgör en stor del av kostnaden vid bostadsproduktion och därför påverkar priset på den färdiga bostaden, säger Mårten Lilja, vice vd och chef affärsområde Bostad.
Riksbyggen erbjuder i några bostadsrättsföreningar Hyrköp till unga, som innebär att den boende först hyr din bostad men har möjlighet att köpa den till ursprungspris inom fem år.
För mer information:
Johanna Ode, bostadspolitisk expert och verksamhetsutvecklare, 072-465 66 92
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18