Riksbyggen samlade in över 2,1 miljoner till We Effect 2020-05-08, kl 13:00

Riksbyggen samlade in över 2,1 miljoner till We Effect

Under 2019 samlade Riksbyggen in 2 145 953 kronor till biståndsorganisationen We Effect, varav 75 000 kr var en extra gåva vid katastrofinsamlingen till Mocambique. Pengarna gör att fler människor kan ta steget från fattigdom och slum till en riktig bostad och ett tryggare liv. Riksbyggen stöttar bland annat fokusprojektet ”28 kvadrat som kan rädda liv” på Filippinerna och stödet är särskilt viktigt nu i coronatider.

Filippinerna har drabbats hårt av coronakrisen. Skolorna är stängda och människor har strängt utegångsförbud. Det är krav på att bära ansiktsmask när man går och handlar. Polis och militär bevakar matmarknader för att säkra att människor håller avstånd. Situationen är särskilt svår för kvinnor, där We Effect rapporterar om ökat våld och utsatthet.

– Coronakrisen drabbar alla länder, men de mest sårbara människorna drabbas hårdast. De vi jobbar med på Filippinerna vittnar om stora svårigheter att kontrollera smitta, men också att sätta mat på bordet när människor är inlåsta. Med Riksbyggens hjälp mobiliserar vi nu för att möta de enorma behov som uppstår i krisens spår, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect.

Riksbyggen stöttar bland annat fokusprojektet ”28 kvadrat som kan rädda liv” på Filippinerna.

– Projektet riktar sig till de över 20 miljoner människor som lever i fattigdom på Filippinerna och där fler ska få tillgång till värdiga bostäder. Riksbyggen har en lång tradition av att verka för bättre bostäder för utsatta grupper. En trygg och säker bostad är grunden för ett drägligt liv, säger Britta von Schoultz, kommunikationschef på Riksbyggen och ledamot i We Effects styrelse.

Fokusprojektet är ett samarbete mellan We Effect, lokala myndigheter och bostadskooperativ. Utmaning är den ständiga kampen för människorna på Filippinerna att skapa trygga förhållanden för familjen mellan de 20 tyfoner som slår mot landet varje år och gör att många inte kan bygga sig vidare i livet och ta sig ur fattigdomen.

– Kvinnor och barn har en extra utsatt situation på Filippinerna, där våld och övergrepp tillhör vardagen för många. De nya husen är designade för att både stå emot nästa supertyfon och skydda mot våld, berättar Britta von Schoultz.

Riksbyggen är med aktivt och stödjer sedan lång tid bostadskooperativ i ett antal olika länder, förutom Filippinerna även till exempel i El Salvador.

Bostäder som minskar fattigdomen
Idag lever en miljard människor utan en värdig bostad. Människor som saknar ett skäligt boende saknar ofta också andra mänskliga rättigheter – som tillgång till vatten, mat, vård och gemenskap. Genom utbildning och rådgivning får medlemmar i bostadskooperativ lära sig att bygga sina egna hus.

I synnerhet riktar We Effect sina insatser mot att stärka flickor och kvinnors situation, det är avgörande för att bekämpa fattigdomen. Lika centralt är förbättrade bostadsförhållanden:

  • Det gör att barn kan få en tryggare uppväxt, att de kan läsa sina läxor i lugn och ro och få tillgång till rent vatten.
  • Det gör att familjer slipper betala ockerhyror för ett skjul i slummen och kan lämna fattigdomen.
  • Det förbättrar människors hälsa. En bra bostad minskar exempelvis spridningen av hiv och aids och dödstalen går ner.
  • Hållbara bostäder skyddar människor vid naturkatastrofer, så att de inte fastnar i fattigdom när en tyfon drar över eller jordskalv inträffar.

Läs mer om We Effect

För mer information:
Britta von Schoultz, kommunikationschef Riksbyggen, 08-698 42 48

Bilder