Huskurage viktigt i coronatider 2020-04-08, kl 07:45

Huskurage viktigt i coronatider

Coronaviruset gör att allt fler, både vuxna och barn, tillbringar mer tid hemma. Det påverkar många som redan idag är utsatta i sina hem. Riksbyggen står bakom den ideella föreningen Huskurage som tagit fram en policy för hur man som granne kan av omtanke agera då man misstänker våld i hemmet.

– Vi vill att alla boende ska må så bra som möjligt och står bakom den policy som Huskurage tagit fram för att ge verktyg att som granne våga bry sig och agera om man misstänker att någon granne, barn eller vuxen, far illa. Det är särskilt viktigt nu när allt fler tillbringar mer tid hemma, säger Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Huskurage har tagit fram en policy som bostadsrättsföreningen kan anta ”Huskurage – En policy vid oro för våld i nära relation”. Varje år dödas över 20 personer av våld i nära relation, majoriteten är kvinnor, men även barn och män dödas av närstående. Det finns också minst 300 000 barn som lever i hem med missbruk och/eller psykisk ohälsa.

– Att anta policyn innebär för bostadsrättsföreningen ett tydligt ställningstagande att man arbetar aktivt för att minska våld i hemmet och att alla ska känna sig trygga. Det finns i materialet också färdiga informationslappar att sätta upp i trapphusen om hur man som boende bör agera om man misstänker våld i hemmet, berättar Therese Berg.

Hämtat från informationslapparna:

Vid oro för våld och av omtanke ber vi dig:

1. Knacka på hos grannen.

2. Vid behov - hämta hjälp av andra! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.

3. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Länk till policy och trapphuslapp:

https://mitt.riksbyggen.se/globalassets/filer/hall...

https://mitt.riksbyggen.se/globalassets/filer/hall...

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med verksamhet på cirka 400 orter runt om i landet. Sammanlagt förvaltar Riksbyggen över 200 000 bostadsrätter och 100 000 hyresrätter samt ett stort antal offentliga och kommersiella lokaler. På Riksbyggen står hållbarhetsfrågorna i fokus. Riksbyggen två år på raken utsetts till det mest hållbara företaget i fastighetsbranschen enligt Sustainable Brand Index B2B.

För mer information:
Therese Berg, hållbarhetschef på Riksbyggen, 08-698 41 88

Bilder