Beslut taget för att underlätta genomförande av årsmöten i bostadsrättsföreningar 2020-04-03, kl 13:45

Beslut taget för att underlätta genomförande av årsmöten i bostadsrättsföreningar

Nu har beslut tagits om att införa tillfälliga åtgärder för att underlätta genomförandet av bolags- och föreningsstämmor. Den tillfälliga lagen gäller från den 15 april till 31 december 2020. Regelförändringarna handlar bland annat om vilka som får vara ombud och om poströstning.

– Det är ett välkommet beslut och vi är glada över att regeringen har hanterat ärendet på ett snabbt sätt sedan vi på Riksbyggen och branschkollegor tidigt uppmärksammat problematiken, säger Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad.

Riksbyggens förslag var att skjuta på stämmotillfälle, men regeringen har valt en annan lösning.

– Det finns idag inte något lagenligt sätt att skjuta på stämmor längre än den tid som gäller sedan tidigare. Vi har nu tagit fram en mall för att underlätta poströstning till årsmötena, säger Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen.

Från och med den 15 april gäller en tillfällig lag som bland annat utökar möjligheten till poströstning och deltagande genom ombud vid bolags- och föreningsstämmor. Syftet med lagen är att underlätta för bolag och föreningar att genomföra stämmorna på ett sådant sätt att risken för spridning av covid-19 minimeras. Denna information kommer endast att redogöra för de delar som berör ekonomiska föreningar, bostadsrättsföreningar, kooperativa hyresrättsföreningar och samfälligheter. Lagen är tillämplig på stämmor som genomförs från och med den 15 april. Lagen upphör den sista december 2020.

Ekonomiska föreningar inklusive bostadsrättsföreningar samt kooperativa hyresrättsföreningar
Lagen möjliggör för styrelsen att besluta att medlemmarna har rätt att anlita ombud som inte ingår i den krets som anges i lag eller i föreningens stadgar, det vill säga vem som helst kan agera ombud. Vidare möjliggör lagen för styrelsen att besluta att ombud vid stämman får företräda fler medlemmar än lag och stadgar tillåter. 

Styrelsen får vidare besluta att medlemmar före stämman ska kunna utöva sin rösträtt per post, detta oavsett om det är tillåtet enligt lag och stadgarna. Det behöver inte framgå av kallelsen att poströstning är tillåten. Om medlemmarna ska kunna utöva sin rösträtt vid föreningsstämman genom poströstning ska medlemmarna får information om hur de ska gå till väga.

I informationen ska vidare det huvudsakliga innehållet i varje framlagt förslag anges, om förslaget inte rör en fråga av mindre betydelse för föreningen. Till informationen ska det bifogas ett formulär för poströstning som, med hänvisning till de framlagda förslagen, ska innehålla två likvärdigt presenterade svarsalternativ med rubrikerna Ja och Nej. Denna information och formulär kan bifogas kallelsen, publiceras på föreningens webbplats eller tillhandahållas medlemmarna genom att lämnas till dem på det sätt som föreningen annars använder för att lämna information till medlemmarna. Om informationen och formuläret inte bifogas kallelsen ska publicering eller tillhandahållande ske senast en vecka före stämman. Riksbyggen har tagit fram ett formulär för poströstning som föreningarna kan utgå ifrån.

Samfälligheter
Styrelsen i en samfällighet får inför en viss föreningsstämma besluta att ett ombud får företräda fler än en medlem.

För mer information:
Mårten Lilja, vice vd Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad, 08-698 42 18

Sofia Berg Horner, chefsjurist på Riksbyggen, 08-698 42 53
Christian Bengtzelius, föreningschef Riksbyggen, 072-551 18 24

Bilder