Leif Linde invigde Uno Åhrén-utställning i Arvika 2019-12-04, kl 07:50

Leif Linde invigde Uno Åhrén-utställning i Arvika

Arkitekten och stadsplaneraren Uno Åhréns livsverk är temat för en ny utställning på Rackstadmuseet i Arvika. Uno Åhrén var också Riksbyggens första chef och utställningen invigdes av Riksbyggens vd Leif Linde och Tom Åhrén, son till den berömde arkitekten.

– Det var väldigt roligt och hedrande att få vara med och inviga utställningen. Faktum är att Riksbyggens verksamhet fortfarande arbetar i samma anda som Uno Åhrén införde, att skapa bra och funktionella bostäder med god arkitektur som många har råd att efterfråga, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

– Det är med stor glädje som jag tagit del av den proffsiga och fina utställningen. Jag är också mycket glad åt att Leif Linde ville inviga utställningen, åren på Riksbyggen var inte så många för min pappa men väldigt betydelsefulla, säger Tom Åhrén, son till Uno Åhrén.

Uno Åhrén var Riksbyggens vd 1943-1945 och var bland annat med och la grunden för Riksbyggens byggnation i Årsta, Stockholm. Att ta jobbet som vd för Riksbyggen såg Uno Åhrén som en möjlighet att på allvar påverka efterkrigstidens bostadsplanering och implementera sina bostadssociala idéer i stor skala. Tankarna bakom Årsta var att dela upp stadsdelen i mindre områden med bl a lekplatser och samlingslokaler. Alla Riksbyggens bostadsrättsföreningar byggs fortfarande med samlingslokaler.

– När jag för en tid sedan besökte The Museum of Modern Art i New York i samband med att texter av storheter inom arkitektur och stadsplanering översatts. Ett av exemplen som lyftes var byggandet av Årsta och då förstod jag verkligen storheten med vad min pappa och Riksbyggen åstadkommit där, berättar Tom Åhrén.

Om utställningen:
”För några är han känd som en av stilbildarna för Swedish grace och som den första framstående formgivaren på Estrid Erikssons Svenskt Tenn. För andra är han den funktionalistiska arkitekturens pionjär då han tillsammans med bland andra Sven Markelius och Gunnar Asplund radikalt förändrade de svenska bostadsidealen med Stockholmsutställningen 1930 som annonspelare. Och för en del är det Uno Åhrén; stadsplaneraren, debattören och opinionsbildaren som lämnat det största arvet.”

Utställningen invigdes den 30 november och visas fram till den 23 februari 2020.

Mer information finns på Rackstadmuseets hemsida.

För mer information:
Håkan Andersson, presschef Riksbyggen, 072-239 00 66
hakan.andersson@riksbyggen.se

Bilder