Bandet klipptes – Viskaholm är invigt 2019-09-24, kl 07:45

Bandet klipptes – Viskaholm är invigt

Efter den omfattande renoveringen invigdes Viskaholm den 19 september. Under ceremonin fick nyfikna höra initiativtagarna till projektet berätta hur allting började. På plats fanns också Kerstin Hermansson, kommunalråd (C) i Borås Stad som berättade det senaste kring utvecklingen av Västerbro.

Michael Ekberg, regionchef på Riksbyggen som var en av initiativtagarna i projektet berättar att allt började med en resa till Oslo.

– Jag och Tommy Prissberg, som är marknadsområdeschef på Riksbyggen, åkte till Norge med målet att köpa fastigheten av Steen & Ström. Vi hade bestämt oss att vara kvar till affären gått i hamn. Skämt åsido, det tog några månader, men det blev affär. I samband med det kontaktade vi den blivande partnern AB Bostäder som vi tidigare bedrivit samprojekt med.

Huset är fullt uthyrt och hyresgästerna är Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom, Adwise Media och Nordea. När Bengt Engberg, vd på AB Bostäder tog ordet inledde han med att hälsa hyresgästerna välkomna och tacka alla som valt att flytta sina verksamheter till Viskaholm.

– Vi tvekade aldrig att gå med i projektet. Det kändes givet. Men utan våra hyresgäster som trott på projektet hade detta inte varit möjligt. Vi vill passa på att tacka alla som varit involverade och som gjort projektet möjligt, Tengbom och RO-Gruppen och alla däremellan.

Platsen och fastigheten gjorde det enkelt att besluta om satsningen.

– Riksbyggen är sedan länge en väl förankrad aktör i Borås, både som bostadsutveklare och fastighetsförvaltare. När frågan om ett engagemang i fastigheten Viskaholm kom upp kändes det bra, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen om beslutet att köpa fastigheten och satsa på området.

På plats fanns också Kerstin Hermansson, kommunalråd (C) i Borås Stad som passade på att berätta om Borås utveckling i ett vidare sammanhang samt nästa steg med Västerbro och de 400 bostäder som ska till.

– Det känns fantastiskt att Viskaholm nu är på plats. Och när det gäller fortsättningen av utvecklingen kring Västerbro så kanske vi kan säga 2021, ni får ringa mig om något strular till sig, avslutar hon med en blinkning innan hon klippte bandet till applåder.

Den välvda byggnaden, Viskaholm, byggdes 1913 och är sedan dess ett landmärke som rymmer en del av Borås textilhistoria. Efter drygt 150 år med väveriverksamhet är nu fastigheten mer kända för dess moderna kontorsverksamhet.

– Efter år av tankar, visioner och byggdamm är vi framme. Att huset nu är färdigställt och fullt uthyrt är en viktig milstolpe och det känns fantastiskt roligt, säger Thomas Pettersson, uthyrningsansvarig på Fastighets AB Viskaholm som ägs av Riksbyggen och AB Bostäder i Borås.

Fakta Fastigheten Viskaholm

Adress: Västerbrogatan 8.

Kommun: Borås.

Område: Västerbro i Borås centrum
Byggår: 1913
Tillbyggnad: 1944 (främre delen av gaveln mot vänster).

För mer information kontakta:

Thomas Pettersson, uthyrningsansvarig på Fastighets AB Viskaholm som ägs av Riksbyggen och AB Bostäder i Borås. thomas.pettersson@riksbyggen.se, 033-20 25 55

Bilder