Riksbyggens Solar Egg på väg till svenskbygd i USA 2019-02-28, kl 07:15

Riksbyggens Solar Egg på väg till svenskbygd i USA

Riksbyggens äggformade bastu Solar Egg, av svenska konstnärsduon Bigert & Bergström, är väg till American Swedish Institute, Minneapolis, Minnesota. Solar Egg ritades på uppdrag av Riksbyggen av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. Den 6 mars öppnar utställningen på American Swedish Institute.

– Solar Egg reflekterar sin omgivning. I USA handlar verket om nya sätt att samtala om klimatförändringarna. De extrema köldknäpparna i USA tycks bero på att jetströmmarna över Arktis har ändrat hastighet, vilket i sin tur kan bero på klimatförändringar. Bastun representerar en klimatextrem, men som en mer lustfylld upplevelse. Det hör inte till vanligheterna att göra social skulptur som det här och vi försöker puffa på diskussionen om vad konst kan bidra med, säger konstnären Mats Bigert.

Solar Egg har varit i Kiruna, Gällivare och vid Svenska Institutet i Paris och kommer närmast från Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn. Att bada bastu i Solar Egg har också utnämnts till en världsattraktion. Nyligen listades ett bastubad i Solar Egg av det internationella guidemagasinet Time Out på plats tre av de bästa sakerna att uppleva i världen under din livstid. Den sammanlagda räckvidden för alla inlägg i digitala medier uppgår till 1,3 miljarder personer.

– Ett av syftena med Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen har varit att sätta Kiruna och Malmfälten på kartan. Det har vi lyckats med och överträffat alla förväntningar. Det är fantastiskt roligt att Solar Egg nu ska visas upp på American Swedish Institute och där besökarna också får chansen att ta ett bastubad, säger Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen Stockholm/Uppland.

Utställningen på American Swedish Institute pågår 6 mars till 28 april. Konstnärerna Mats Bigert and Lars Bergström kommer att finnas på plats i samband med att utställningen startar och berätta om sitt arbete.

– En viktig del i arbetet för American Swedish Institute är att dela kunskaper kring kultur, hållbarhet, migration och konst kopplat till Sverige. Vi är därför mycket glada och stolta över att nu kunna visa upp det världsberömda verket Solar Egg av Bigert & Bergström för Riksbyggen, säger Karen R. Nelson, kommunikationschef på American Swedish Institute.

Läs mer om American Swedish Institute

Faktaruta:
Solar Egg ritades av Bigert & Bergström som en symbol för nystart i samband med Kirunas samhällsomvandling. För de kommande tio åren har Riksbyggen och LKAB tecknat ett avtal som kommer att skapa 250 nya lägenheter i Malmfälten. Under 2018 tog Riksbyggen första spadtaget för Brf Fjällvyn i Kiruna och i januari var det officiell byggstart för Brf Midnattssolen med 40 bostadsrätter i Gällivare.

Solar Egg för Riksbyggen har fått en rad utmärkelser, bland annat det prestigefyllda designpriset Red Dot Award, Stålbyggnadspriset 2017 samt vunnit German Design Award och Swedish Arts & Business Awards. Solar Egg har även belönats med silver i Svenska Designpriset och brons i London International Awards.

För mer information, kontakta:
Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef Riksbyggen Stockholm/Uppland
mathias.sandberg@riksbyggen.se
+46 8 553 63 511
#solaregg
riksbyggen.se/solaregg-eng

Bilder