Hållbarhet: Riksbyggen utökar utbudet av energitjänster på Gotland 2019-01-29, kl 07:45

Hållbarhet: Riksbyggen utökar utbudet av energitjänster på Gotland

Genom att starta ett samarbete med Gotlandsföretaget Energibyrån utökar nu Riksbyggen utbudet av olika energitjänster på Gotland. Bland annat handlar det om energideklarationer och energioptimering av fastigheter.

– Hållbarhet ska genomsyra all verksamhet inom Riksbyggen. En viktig uppgift för Riksbyggen är att hjälpa våra kunder, både bostadsrättsföreningar samt kommersiella och offentliga fastighetsägare, att bli mer hållbara. Ett utökat utbud av energitjänster är en viktig del i det arbetet, säger Per Ekdahl, marknadsområdeschef på Riksbyggens fastighetsförvaltning på Gotland.

Sammanlagt förvaltar Riksbyggen på Gotland cirka 3 800 lägenheter utöver kommersiella kunder. Några exempel på fastigheter som Riksbyggen förvaltar på uppdrag är Lantmännen i Visby, Hemse och Slite samt äldreboendet, Attendo Terra Nova. Verksamhet finns övervägande i Visby men även i Slite, Roma, Hemse och Klintehamn.

– Vi är mycket glada över ett långsiktigt samarbete med Riksbyggen. Tillsammans kan vi skapa mer energieffektiva fastigheter på Gotland, det är bra både för klimatet och för kundernas ekonomi, säger Peter Qviström på Energibyrån.

Några av de energitjänster som Riksbyggen erbjuder är:

Tillsyn och skötsel – en bastjänst som bland annat innebär att en drifttekniker med energikompetens besöker fastigheten en gång per månad och genomför tillsyn och skötsel på installationer relaterade till energi. Exempelvis fjärrvärmeundercentraler, ventilationsanläggningar och värmepumpar.

Energideklaration – 2008 infördes lagen om energideklaration och nu är det dags att genomföra en ny energideklaration. I samband med att energideklarationen genomförs får också kunden förslag på åtgärder som minskar energikostnaderna med beräkning på återbetalning av investering. Energideklarationerna genomförs av certifierade energiexperter.

Energioptimering – Tillsyn och skötsel av drifttekniker samt analys och optimering av energiingenjörer för att uppnå en långsiktig energibesparing. Denna tjänst bygger på att fastigheten har flera uppkopplade smarta funktioner.

- Det i sin tur gör att energiingenjörer kan hjälpa Riksbyggenkontor över hela landet med analys och optimering oberoende av var man arbetar, säger Per Ekdahl.

Riksbyggen hjälper också sina kunder att föreslå vilka uppdateringar av exempelvis undercentraler som krävs för att nå energibesparingar samt beräknar hur lång tid det tar innan en investering har betalat sig.

Riksbyggen Connect – flera fastighetssystem använder en gemensam uppkoppling som övervakas 24/7 vilket säkerställer stabil uppkoppling och ger skydd mot hackers.

Riksbyggen är en av Sveriges största fastighetsförvaltare med förvaltningsverksamhet på över 430 orter runt om i landet, från Trelleborg i syd till Karesuando i norr. Totalt förvaltar Riksbyggen 4 079 bostadsrättsföreningar med över 200 000 bostadsrätter och cirka 100 000 hyresrätter. Över en halv miljon människor bor i bostäder som Riksbyggen förvaltar. Riksbyggen förvaltar även ett stort antal kommersiella och offentliga lokaler.

För mer information:
Per Ekdahl, marknadsområdeschef, fastighetsförvaltning, Gotland, 0498-20 59 51

Bilder