Referensprojekt i Lund

I Källby utanför Lund har Riksbyggen byggt lägenheter i två etapper, Källby Gärde och Källby Vall.

Källby

I Källby Vall och Källby Gärde har Riksbyggen byggt 228 hyresrätter. I husen finns allt från ettor till treor i storlekar mellan 36 till 74 kvadrat. Husen har röda putsfasader och är uppförda i en stil som ansluter till resten av området. Flertalet lägenheter har egen balkong eller uteplats.

Lägenheterna har varmluftsugn, induktionshäll, diskmaskin, handdukstork och ekparkett. Det finns gott om grönska samt stora, lekvänliga ytor. Strax intill husen ligger Källbybadet – Lunds enda utomhusbad. 

Markparkering utanför husen. Lägenhetsförråd och miljöhus.

I området finns förskolor, skolor, butiker och all tänkbar service. Källbys norra del erbjuder en av stans större idrottsplatser med ishall, fotbollsarena och fotbollsplaner. Dessutom har korpfotbollen sin verksamhet med flera fotbollsplaner i området. I Klostergården ligger också nya Färs & Frosta Sparbank Arena med en modern inomhussportanläggning och med möjlighet att arrangera större konserter.

Bakom satsningen på totalt 228 nya hyresrätter i Källby står ett fastighetsbolag med Byggnads, Kommunal och Riksbyggen, där Riksbyggen står för projektutveckling, entreprenad och förvaltning. Liksom bostads- och äganderätterna i området ritas hyresrättsprojektet av Kenji Miyazu på Jaenecke Arkitekter. Entreprenör NIMAB.