Bo och hemestra i Luleå

Luleå är idrottsstaden där Luleälven möter havet och staden kännetecknas av just närheten till vattnet. Älven blir vintertid en förlängning av stadens gator och blir en yta där man umgås och motionerar. På sommaren blir vattnet inte mindre närvarande, om än i annan form och med badmöjligheter centralt är semesterkänslan inte långt borta. Den norrbottniska skärgården öppnar upp för båtturer och häng på klippor och öar samtidigt som fjällen med alla dess möjligheter till rekreation finns alldeles runt hörnet. Utöver naturupplevelserna området bjuder på är Luleå med sitt restaurangutbud, kulturliv och sina shoppingmöjligheter en stad att trivas i, oavsett årstid.

Hemestra och njut av dina lokala smultronställen

Här känns hemma som borta, fast hemma. När du bor i en nyproducerad lägenhet ligger känslan av hotell nära till hands. Med fördelar som den egna, perfekta kudden och en kyl fylld med dina favoriter. Med egen balkong eller uteplats är hemesterkänslan aldrig långt borta. Där kan du koppla av och njuta av avskildheten i lugn och ro. Du kan skippa resväskan och få tillgång till hela garderoben istället, du har allt du behöver på några stegs avstånd, och du behöver aldrig checka ut. 

I Luleå utvecklar vi välplanerade och bekväma bostäder som bjuder in till hemester, varje dag. Vi frågade Nils Nilsson och Anna-Lena Isaksson på vårt kontor i Luleå, om deras bästa hemestertips. Här kommer några tips du måste testa!

Man fiskar med spö

"Det är inte så stora avstånd här som folk tror, allt känns nära. Jag åker helst till fjällen på hemester, det går enkelt att ta sig med tåg också vilket gör det tillgängligt för många. I fjällen fiskar och vandrar jag för att uppleva vidderna och det ombytliga vädret, det gör att jag känner att jag är nära elementen. Det är avkoppling för mig. Sen kan jag tycka att det är underskattat att njuta hemma, att ta vara på det du har precis där du är utan att tänka att det ska vara så märkvärdigt. Hemmet är en perfekt plats för avkoppling och mys."

Nils Nilsson, leveranschef på förvaltning, Riksbyggen Luleå

Hemestertips i Luleå

Undvik turistfällor på Ormberget

När du blir sugen på frisk luft och utsikter finns alternativ nära. Friluftsanläggningen Ormberget ligger en kort bussfärd från centrum och erbjuder vintertid slalom- och pulkabacke och skidspår. Sommartid är berget perfekt för dig som löptränar eller gärna cyklar i naturen.

Häng vid älven

Älvens och havets närvaro i staden gör att du sommartid aldrig har långt till ett dopp. Vid Gültzauudden badar du centralt och kan kliva ur badet och ta en kort promenad till närmsta bar eller café. Få saker ingjuter en så stark känsla av ledighet som att nybadad dricka något gott på en uteservering.

Båtluffa i Bottenviken

Är det havsluft som lockar kan du uppleva kusten genom att kliv på turbåten från Södra hamnplan och åk ut till öarna i skärgården. Ta ett dopp i havsbadet på Sandön och checka in i en av kommunens skärgårdsstugor för övernattning. Stugorna finns utspridda på flera av öarna och går att boka året om.

På tåg till riksgränsen sommartid

Avstånden kan vid en första anblick te sig stora men med bara några timmar på tåget tar du dig smidigt från Luleå ända till Riksgränsen. Där är skidsäsongen lång och ofta ligger snön till midsommar, då kan du åka skidor utan jacka och äta smörgåsbord på afterskin. När det är barmark öppnar sig möjligheterna för att uppleva vyerna på cykel eller till fots.

Besök ett världsarv

Värt ett besök i sommar är friluftsmuseet Hägnan, pittoreskt placerat i Gammelstads kyrkstad. Kyrkstaden i sig är ett utflyktsmål med historiska värde och är ett av UNESCO utsett världsarv. Vid Hägnan arrangeras marknader och du kan i juni uppleva ett klassiskt midsommarfirande i den gemytliga miljön. Här finns bondgårdsdjur för barnen att klappa och när det blir dags att fylla på energidepåerna rekommenderas en fika i Systrarnas café.

"Luleå är en jättefin stad med stort utbud! Nu när ljuset kommit och dagarna blivit längre är det svårt att låta bli att vara ute hela tiden. Till sommaren åker jag gärna ut i skärgården med familjen, det är så fint och vi hänger på klipporna och åker båt och vattenskoter. Har man inte egen båt kan man ta turbåten från Södra hamnplan till Sandön, där finns Klubbviken havsbad med restaurang, stugor och fina bad."

Anna-Lena Isaksson, ekonom Riksbyggen Luleå

Anna-Lena

Med fasta priser och avgifter kan du slappna av 

I en nyproducerad bostad slipper du tänka på renoveringsbehov och budgivning, du vet vad du betalar för och behöver inte oroa dig för att det blir dyrare än du tänkt. Du kan luta dig tillbaka och njuta av ditt fräscha, moderna hem. 

Trygg förvaltning med Riksbyggen

Med Riksbyggens förvaltning är och förblir hemmet en plats att känna sig trygg på. Vi har lång och bred erfarenhet av förvaltning av fastigheter och erbjuder tjänster inom allt från trädgårds- och grönyteskötsel, till störningsjour och tekniskt underhåll. När vi förvaltar är du fri från ansvar och åtaganden och i en välskött, fräsch fastighet blir det lätt att hitta semesterkänslan.