Bo och hemestra i Kiruna

Fler och fler väljer att spendera sin semester i Lapplands huvudstad, Kiruna. Och visst är det helt naturligt. För när intresset kring natur och friluftsliv ökar explosionsartat, som det gjort de senaste åren, finns det knappast en bättre plats att utgå från. Här bor vi mitt i en av världens mest storslagna natur. Omringade av sagolika berg, älvar, sjöar och vidsträckta vyer. Hit resor människor från hela Sverige, och andra fjärran länder. Medan vi som bor här har fritt åkpass året runt. Här följer därför våra bästa hemestertips, från oss som jobbar på Riksbyggen i Kiruna. Vi hoppas de inspirerar dig att testa något nytt på hemmaplan, eller göra ett kärt återbesök.

Hemestra och njut av dina lokala smultronställen

Här känns hemma som borta, fast hemma. När du bor i en nyproducerad lägenhet ligger känslan av hotell nära till hands. Med fördelar som den egna, perfekta kudden och en kyl fylld med dina favoriter. Med egen balkong eller uteplats är hemesterkänslan aldrig långt borta. Där kan du koppla av och njuta av avskildheten i lugn och ro. Du kan skippa resväskan och få tillgång till hela garderoben istället, du har allt du behöver på några stegs avstånd, och du behöver aldrig checka ut.

I Kiruna bygger vi välplanerade och bekväma bostäder som bjuder in till hemester, varje dag. Vi frågade John Stålnacke och Åse Beckéus på vårt kontor i Kiruna, om deras bästa hemestertips. Hoppas du hittar något tips du gillar!

"Om du är naturintresserad finns det hur mycket som helst. På sommaren gillar jag att besöka Trollsjön och Silverfallet, där finns det lätta vandringsstigar. Det tar högst en timma med bil, sen befinner man sig mitt i en sagovärld."

Åse Beckéus, ekonom Riksbyggen Kiruna

Åse Beckeus i skoteroverall

Hemestertips i Kiruna

Upptäck Silverfallet

Det är som taget ur en sagoberättelse, platsen där floden Rakkasjohka mynnar ut i ett ljust och dramatiskt vattenfall. Silverfallet är något alldeles speciellt, och bara en timmas bilfärd från Kiruna. Det klara vattnet i lagunen mynnar ut i Sveriges största fjällsjö Torneträsk. Vare sig du är hängiven naturfotograf eller inte kommer du garanterat vilja föreviga besöket. Fallet är beläget i Abisko och nås enkelt med bil. Parkera till höger om vägskylten Rakkasjohka, i närheten av Björkliden. Därifrån är det en kort promenad till hemestermålet, som du kan besöka året om.

Vandra runt Trollsjön 

Som en stor krater med kristallklart vatten mitt uppe på fjället, omgivet av mäktiga stenformationer. Rissajaure, eller Trollsjön, är den klaraste och renaste sjön i Sverige. Siktdjupet går ända ner till botten på 36 meter. Denna förtrollande plats liknar ingen annan och är ett magiskt landskap för en vandring. Och under sommartid ges chansen till årets mest minnesvärda dopp. För att ta sig hit med bil kör du på E10 mot Riksgränsen, och parkerar cirka 2,5 mil efter Björkliden. Det går också att åka tåg till Låktatjåka tågstation. Från parkeringsplatsen och tågstationen är det en dryg fem kilometers vandring till sjön, vilket gör det till en lagom dagsutflykt för hela familjen.

"Om du inte redan har testat så rekommenderar jag att besöka Kiruna Golfklubb, här kan vi ju faktiskt golfa mitt i natten med lagom temperatur och i midnattssol. Eller för en mer utmanande hemesterupplevelse – ta en tur upp på Kebnekaise. Ta reda på vad turisterna vallfärdar för, det är en spektakulär vy"

John Stålnacke, projektledare Riksbyggen Kiruna

Bestig Kebnekaise

Sveriges högsta berg. Många är det som drömt om att bestiga Kebnekaise, men färre har gjort det. Det vackra bergsmassivet lockar årligen människor från alla Sveriges hörn och otaliga länder. För oss Kirunabor börjar utmaningen efter så lite som en 40 minuters bil- eller bussfärd till Nikkaluokta. Därefter väntar en dryg dags vandring till STF Kebnekaise Fjällstation. Här har vandrare i årtionden stillat hungern med utsökta maträtter. Själva bestigningen inleds sedan vanligtvis morgonen efter från fjällstationen, och tar en hel dag till toppen och tillbaka. Det gör hela resan till en perfekt tredagarstur. Förbered dig väl inför denna rejäla utmaning. Om du inte alltid drömt om att flyga helikopter vill säga. För det går utmärkt att kombinera med en resa till Kebnekaise. Från Nikkaluokta kan du sväva i en oförglömlig tur upp på berget, och gå de sista 200 metrarna till toppen.

Golfa i fjällen

Det finns golfturer, och så finns det golfturer. Att göra 18 hål mitt i fjällen, omsluten av dramatiska berg och sjöar är något helt speciellt. Björklidens Golfklubb har en av världens nordligaste och mest spektakulära banor. Säsongen är av naturliga skäl kort, men tack vare midnattssolen kan du spela dygnet runt. Allt en timmas bilfärd från Kiruna. För en närmare golfupplevelse finns även en av norra Sveriges vackraste banor ett golfslag från staden. Kiruna Golfkubb är en omtyckt plats för såväl eliten som nybörjare. Dags att testa svingen på båda dessa fantastiska golfbanor i sommar?

Orientera dig i staden med Naturpasset

Varje år arrangerar IFK Kiruna ett event för hela familjen som låter invånarna orientera sig i staden och närområdet. Naturpasset är en hyllning till sporten orientering som tar dig på en färd som garanterat bjuder på nya platser att upptäcka. Det hålls två upplagor varje år, en på sommaren och en på vintern. En perfekt hemesteraktivitet att ägna sig åt när man själv har tid. Naturpasspaketen finns att köpa på Camp Ripan och Höjdmeter.

Rid islandshäst i storslagen natur

Ofelaš Islandshästar och Guideservice är ett guideföretag beläget vid foten av Kebnekaise. Här kan du uppleva en urgammal samisk kulturbygd, Ofelaš är ett samiskt ord som betyder vägvisare och uttalas ”Åfelasch”. De erbjuder en unik möjlighet att rida islandshästar, uppleva den storslagna naturen och ta del av den samiska kulturen. Sommar och höst utgår deras dagsturer från byn Nikkaluokta, vid foten av Kebnekaise. Resten av året sker turerna från Puoltsa, en by som ligger mellan Nikkaluokta och Kiruna.

Utforska LKAB:s underjordsgruva

Kittlas du av mörkret? Dras du till intensiv spänning? Om du svarat minst två ja är det en bra idé att ta en guidad tur rakt ner i LKAB:s gruva. Tiotusentals personer vågar årligen åka ner i djupet till deras Visitor Centre för att få en oförglömlig och mäktig upplevelse. Detta är världens största underjordiska järnmalmsgruva. När du väl klivit på transferbussen väntar en färd ner till turistcentret på 540 meters nivå. Anläggningen är på 20 000 kvadratmeter och bjuder på guidade turer, historia och filmvisningar. Och mörker.

Åk forsränning i Jukkasjärvi

Sedan 1970-talet har våghalsar gett sig ut på forsränningsäventyr på Torne älv i Jukkasjärvi. Icehotel arrangerar heldagsturer på älven, som bjuder på såväl lugna som utmanande farvatten. Detta är ett fantastiskt sätt att uppleva en av Sveriges fyra nationalälvar, som rinner helt fritt. Besök Icehotels hemsida för att göra en bokning. Adrenalin ingår i priset.

Upplev Kirunas matkultur

Att ha det lite extra bekvämt, och unna sig sådant man inte brukar hör lite en hemester till. I Kiruna lever och frodas en stark matkultur. Två favoritrestauranger bland Riksbyggens medarbetare är Spill och Ripan. Säkra kort som både kommer tillfredsställa och ge mersmak. För den som vill testa något helt nytt finns även en utmärkt chans att besöka Scandics nyöppnade restaurang, som slog upp portarna i april 2022.

Ge dig ut på fisketur

Ta en tyst minut. Andas in, andas ut. Vi Kirunabor är bortskämda när det kommer till bra fiske. Allt handlar om hur långt du vill fara innan kroken kan kastas i vattnet. Både Torne- och Kalixälven har bra fiskeplatser inom en halvtimmas räckhåll. Och Torneträsk är lättåtkomligt vintertid för att pimpla. Ha det så skönt!

Med fasta priser och avgifter kan du slappna av 

I en nyproducerad bostad slipper du tänka på renoveringsbehov och budgivning, du vet vad du betalar för och behöver inte oroa dig för att det blir dyrare än du tänkt. Du kan luta dig tillbaka och njuta av ditt fräscha, moderna hem. 

Trygg förvaltning med Riksbyggen

Med Riksbyggens förvaltning är och förblir hemmet en plats att känna sig trygg på. Vi har lång och bred erfarenhet av förvaltning av fastigheter och erbjuder tjänster inom allt från trädgårds- och grönyteskötsel, till störningsjour och tekniskt underhåll. När vi förvaltar är du fri från ansvar och åtaganden och i en välskött, fräsch fastighet blir det lätt att hitta semesterkänslan.