Coronasäkra tips för en mer socialt hållbar förening

För att minska smittspridningen är det viktigt att vi håller avstånd från varandra. Men det går att umgås ändå om man är lite kreativ.

Håll i, håll ut

Alla människor behöver känna att deras vardag är rolig och meningsfull, oavsett om man arbetar, är pensionär, studerande, föräldraledig eller arbetssökande. Det här året har dock präglats av minde umgänge med nära och kära till följd av coronaviruset.

Smittan i samhället har pågått en längre tid och livet har blivit annorlunda för många av oss. Det är naturligt att vilja komma ut och träffa folk eller att få en känsla av att livet är som vanligt. Men budskapet är tydligt från regeringen och sjukvården - smittspridningen är inte är över än.

I den rådande situationen som är i världen kan er bostadsrättsförening bidra med viktiga sociala funktioner för alla boendes sociala hälsa. En bostadsrättsförening där man tar hand om varandra och aktiverar medlemmar som annars riskerar att hamna i ett socialt utanförskap är både välgörande och attraktiv att flytta till.

Tips på hur ni kan umgås på ett säkert sätt

  • Först och främst, kom ihåg att hälsa på varandra när ni möts i trapphuset. Ett Hej ger mer än vad man tror. Om du är frisk och kry skulle du kunna erbjuda din hjälp att exempelvis handla om någon i föreningen är krasslig.
  • Mycket tid i hemmet kan innebära mer tid för läsning, sätt upp en bokhylla och fyll den med böcker ni redan läst ut som kan förgylla tiden för någon annan. Eller varför inte starta en bokklubb med digitala möten?
  • Gå ut på en gemensam promenad, kanske är ni några som har hund? Ta med hundarna!
  • Undersök vad era grannar har för intressen. Är det flera som tycker matlagning är roligt kan ni starta en matlagningsklubb och dela recept, kanske ha en digital cook-along?

Följ alltid Folkhälsomyndighetens rekommendationer.