Fem tips för en bättre bostadsaffär

Här är fem tips som gör att din bostadsaffär går lättare och blir en bättre upplevelse för dig och din köpare.

1. Fin utemiljö.

Något många inte tänker på är hur viktigt det faktiskt är med en fin gård. Utemiljön är något som köpare värdesätter högt. Genom att se till att din förening har en fin utemiljö kan värdet på hela fastigheten och de enskilda lägenheterna öka, detta menar Helena Helena Elfwing, marknadsstrateg på Riksbyggen.

Hos Riksbyggen kan alla bostadsrättsföreningar i Sverige få hjälp. Genom att använda sig av deras fastighetsförvaltningstjänst kan man vara säker på att grönområden sköts på ett snyggt sätt. Riksbyggen är en fastighetsförvaltare som har kontor över hela Sverige vilket gör att din förening kan få lokal hjälp.

2. Fräscht badrum och kök

För att ytterligare öka värdet på sin bostad är det viktigt med ett snyggt kök och badrum. Många kan se en renovering som ett krångligt och tidskrävande projekt. Om badrummet har några år på nacken kan en ny toastol och handfat ge ett ordentligt lyft, och med vit målarfärg kan man enkelt täcka över en sliten eller tråkig tapet.

Dock är det viktigt att inte gå in för hårt och totalrenovera hela lägenheten eftersom att den nya köparen förmodligen kommer vilja sätta sin egen prägel på bostaden. Enkelt och smidigt. Så kan Riksbyggen hjälpa just din förening.

3. Trygg ekonomi

En stadig ekonomi är A och O i en förening. Om det inte finns någon långsiktig plan kan avgifterna tvingas att chockhöjas om något oväntat skulle ske – något som varken du eller köparen vill vara med om. En smart sak att göra redan nu är att se till att din förening får en god ekonomi.

Alla föreningar kan använda sig av Riksbyggens smarta förvaltningstjänst, då kan man vara säker på att föreningens ekonomi sköts på ett hållbart sätt.

4. Rensa ytor

En annan viktig sak att tänka på när det väl är dags för visning är ordning och reda. Plocka bort alla onödiga prylar och putsa fönster och speglar för att göra ett gott första intryck. Tänk dock på att inte slänga in allt i garderoben. Med största sannolikhet kommer besökarna att kika in även där.

Att ta ned personliga tavlor och fotografier kan vara en bra idé, det gör det enklare för intressenterna att se sig själva i lägenheten.

5. Låt en mäklare värdera bostaden

Även om man inte ska sälja just nu kan det vara bra att ta hjälp av en mäklare som värderar bostaden och ger tips på vad man kan göra för att öka värdet.

En het trend just nu är att göra ett extra rum om plats finns. Framförallt i storstäder kan ett extra rum göra stor prisskillnad, enligt Mäklarhuset kan det öka värdet med upp till 10 000 kronor per kvadratmeter.