Våra tio bästa tips för en mer hållbar jul

Välj kravmärkt, satsa på second hand och lys upp mörkret med LED. Här får du våra 10 bästa tips hur du kan tänka kring granen, klapparna och julmaten och hur du sorterar allt rätt efter att paketen öppnats och ljusen blåsts ut.

1. Välj en KRAV-märkt julgran

Bästa valet av julgran är en KRAV-märkt gran. Både rödgran och kungsgran finns som KRAV-märkta. Många granar som säljs i Sverige är ädelgranar som är odlade i Danmark, dessa kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel och långa transporter. Fråga alltid var granen är odlad och försök få tag i närproducerat.

Undvik att köpa en ny plastgran, det är nämligen det sämsta alternativet för miljön. Har du kvar en plastgran från tidigare år kan du såklart fortsätta använda den.

2. Satsa på hållbara julklappar

Ge bort en grön julklapp i år! Strunta i prylhetsen och satsa på upplevelser, hemmagjorda klappar, secondhand eller ekologiska delikatesser. Det är bara din fantasi som sätter gränserna. Om du ändå vill ge bort någon pryl, leta efter miljömärkta alternativ. Tänk på att spara kvittot och förklara att det är okej att byta. På så sätt ser vi till att julklapparna också kommer till användning.

3. Köp schyssta pepparkakor

Köper du pepparkakor titta en extra gång på innehållsförteckningen så att de inte innehåller palmolja. Palmolja är en anledning till att regnskog skövlas. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja, så titta efter KRAV-märkta eller ekologiska pepparkakor i butiken.

4. Duka grönt på julbordet

Det finns många bra miljömärkta alternativ att välja bland när det kommer till mat och livsmedel. Ett julbord med ekologiska varor känns ju lite extra lyxigt. Samtidigt som du är med och bidrar till bättre natur och miljö, inte bara i Sverige utan även i andra delar av världen.

Tänk på att blanda in mer grönsaker och vegetariska alternativ på julbordet och placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet så att det är lätt att välja gröna alternativ.

5. Välj rätt julfiskar

Väljer du lax, sill och ansjovis till julbordet se till att de är MSC-märkta eller KRAV-märkta. Se upp med ål på julbordet eftersom ålen är utrotningshotad. 

6. Spola inte bort matfettet

Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet! I jultider lagar vi mycket mat och det blir ofta över matfett i stekpannor och grytor. Här är det viktigt att tänka på att inte hälla ut fettet direkt i avloppet eftersom det orsakar stopp i rör och ledningar när fettet stelnar.

Ta för vana att skrapa ned fettet i matavfallet eller torka upp det med lite hushållspapper som du slänger i påsen för matavfall eller i brännbart.

Handlar det om större mängder matolja som blivit över efter till exempel fritering är det bäst att du häller över oljan i en PET-flaska. När flaskan är full lämnar du in den på de flesta återvinningscentraler i landet. Kolla gärna med din kommun vad som gäller för er.

7. Byt belysningen till LED

Om den gamla julgransbelysningen eller lampor i  adventsljusstakarna och julstjärnor måste bytas ut är LED-lampor ett bra alternativ. LED är bättre för miljön av flera skäl. De innehåller varken bly eller kvicksilver, de har längre livslängd och är energisnåla då de drar en tiondel så mycket som glödlampor. En effektiv timer som sätter igång belysningen är oftast bra. Se bara upp med att timern inte drar mer el än LED-slingan.

8. Ta tåget och ses digitalt

Resor bidrar till stor klimatpåverkan och under julledigheten reser vi en hel de.  Ta tåget istället för bil är både säkrare och mer hållbart. Kanske kan ni också träffas digitalt? Under pandemin har vi alla blivit bättre på att träffas digitalt och på så sätt njuta av varandras sällskap.

9. Sätt stearinljus i ljusstaken

För att lysa upp vintermörkret tänder vi gärna levande ljus. Visste du att stearinljus är bättre ur miljösynpunkt eftersom de tillverkas av förnybara råvaror till skillnad från paraffinljus som tillverkas av fossil råvara? Välj gärna Svanenmärkta stearinljus. Svanen tillåter ingen palmolja i ljusen och de innehåller minst 90 procent stearin. Det finns även Svanenmärkta värmeljus där ljuskoppen till största delen består av återvunnen plast eller bioplast så att de lättare kan återvinnas eller återanvändas.

10. Sortera julsoporna rätt

Presentpapper, paketsnören och julgran, värmeljus och mat. När julklapparna öppnats och julfirandet tagit slut finns det mycket att ta hand om. Hur sorterar du rätt? Här är en liten guide som hjälper dig på vägen!

  • Julgranen får du inte glömma att återvinna när julen är över. Ibland anordnar kommunen,  fastighetsägaren eller styrelsen platser för graninsamling. Det går också att lämna in granen på närmaste återvinningscentral där den blir till flis och som i sin tur blir värmeenergi. På vissa ställen i landet, till exempel i Stockholm Stad, blir de insamlade julgranarna biokol som bland annat används vid planteringar i stadsmiljön.
  • Julklappspapperet - både omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar. Var noga med att inte lägga detta i tidningsåtervinningen. Tänk också på att gärna ta bort etiketter, tejp och snören.
  • Paketsnören sorterar du bäst till soppåsen för restavfall. Snörena kan bli fjärrvärme och el. Så var noga med att ta bort snörena från paketen!
  • Frigolit återvinner du som plastförpackningar.
  • Värmeljus och marschaller räknas sedan 2015 inte som metallförpackning och ska därför inte hamna i behållare för metallförpackningar. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand. Kolla med just din kommun eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller.