Svensk Plaståtervinning och Site Zero
– Det känns bra ända in i hjärtat att få vara med och möjliggöra den här visionen, säger Maria Stenstrand på Riksbyggen.
Redan i dag har Svensk Plaståtervinning en anläggning i Motala som återvinner plastförpackningar från svenska hushåll, men tyvärr har den inte kapacitet att sortera och återvinna alla plastsorter som finns på marknaden. Därför skapar man nu Site Zero, där Electrolux gamla fabrik i Motala byggs om och återanvänds för att bli en återvinningsanläggning unik i sitt slag i världen.
– Med Site Zero fördubblar vi vår kapacitet, samtidigt som vi tredubblar antalet plastsorter som vi kan ta emot och återvinna. Det finns ingen annan anläggning i världen som klarar det i dag, säger Mattias Philipsson, vd på Svensk plaståtervinning.
Den nya tekniken innebär att även sammansatta plaster kommer att kunna avskiljas och återvinnas, något som medför att hela det svenska plastflödet kan bli cirkulärt.
– Att få göra den här investeringen tillsammans med våra producentkunder och ägare, som består av stora delar av det svenska näringslivet, känns mycket inspirerande, säger Mattias Philipsson.
Specialistkompetens inom intressanta områden
För att kunna fokusera på kärnverksamheten har Svensk Plaståtervinning valt att överlåta allt som har med fastighetens skötsel att göra till en extern part, och sedan den första augusti 2021 tar Riksbyggen hand om den totala förvaltningen av byggnaden.
– De frågade i våras om vi hade kapacitet att klara av den här typen av uppdrag, och då svarade jag att om det är någon som klarar det så är det vi, säger Maria Stenstrand, kundgruppschef för Riksbyggens Fastighetsförvaltning i Västra Östergötland. Dels för att vi redan finns på plats i Motala med en bra lokal organisation, dels för att vi är en del av en helhet där vi har tillgång till hela Riksbyggens kompetens, inklusive specialistkompetens inom områden som är extra intressanta för Svensk Plaståtervinning.
Förutom att Riksbyggen ska sköta det dagliga, till exempel ekonomisk förvaltning och utemiljö, ska de också hjälpa Svensk Plaståtervinning att se till att den nya anläggningen blir helt klimatneutral med noll utsläpp.
– De vill ligga i framkant och verkligen pusha gränser, något som stämmer väl in med vår ambition på Riksbyggen, säger Maria Stenstrand.
– Tillsammans kommer vi att kunna testa nya lösningar när det gäller till exempel energioptimering och digitala tjänster och där kan vi på Riksbyggen bidra med riktigt duktiga experter.
Första etappen av Site Zero ska stå klar 2023, för att vara fullt utbyggd 2025, och totalt rör det sig om 85 000 kvadratmeter byggnadsyta.
– Fastigheten är i sig fascinerande att jobba med i och med att den är så hisnande stor och komplex, säger Maria Stenstrand.
– Men framförallt är det otroligt roligt att få vara en del av den häftiga vision som Svensk Plaståtervinning har. Att de har anförtrott oss att sköta allt som har med fastigheten att göra är ett oerhört förtroendeuppdrag. Nu vill vi göra allt vi kan för att göra deras fastighetsägande så bekymmersfritt att de kan lägga all sin tid på att förverkliga sin vision.