Så sparar du upp till 20 % i värmekostnader

Om ditt värmesystem kunde se in i framtiden skulle du kunna spara upp till 20 procent i uppvärmningskostnader och samtidigt få ett jämnare inomhusklimat.

Med den intelligenta tjänsten Värmeoptimering 24/7 minskar du värmeförbrukningen med upp till en femtedel samtidigt som inomhusklimatet blir jämnare. Tjänsten lär sig hur byggnaden reagerar på väderväxlingar och använder väderprognoser för att hålla en jämnare temperatur inomhus med lägre energiförbrukning.

– Med Värmeoptimering 24/7 är Riksbyggen uppkopplade mot fastigheten dygnet runt, året runt. Är varmare väder i sikte så minskas värmetillförseln redan innan solen börjar värma upp huset, säger Anna Rosén, affärsutvecklare, Affärsområde Fastighetsförvaltning på Riksbyggen.

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala först ut med att testa

Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala var först ut med att testa tekniken. Föreningen har varit testpilot för tjänsten Värmeoptimering 24/7 och har haft tjänsten igång i 17 månader. Under en del av tiden har tjänsten varit under utveckling.

– Vi har sparat 40 000 kWh vilket motsvarar cirka 32 000 kronor för vår del. Det är nästan 500 kr per lägenhet. Med tanke på de ökande energipriserna räknar vi med att besparingen i kronor blir större framöver, säger David Johansson, energiansvarig i Brf Åsikten Södra 1 i Uppsala.

Hyresfastigheter i Gustavsberg gjorde värmebesparing på 30 %

Värmekostnader står normalt för 30 – 40 procent av en fastighets löpande energikostnader.

– Genom att väga in olika faktorer som solinstrålning och väderprognoser kan systemet ligga steget före och förutse den mängd värme huset behöver för att hålla rätt temperatur med minsta möjliga tillförsel av värme, berättar Tommy Lampa, säljledare, Affärsområde Fastighetsförvaltning.

Kvarteren Badkaret och Handfatet i Gustavsberg använder sig idag av Värmeoptimering 24/7 i sina fastigheter som består av 119 hyresrättslägenheter med inflytt 2018.

Införandet av Värmeoptimering 24/7 gör att cirka 20 procent av värmen sparas in. Tillsammans med övriga åtgärder handlar det om en värmebesparing på totalt 30 procent.

– Under våren påbörjade vi ett samarbete med Riksbyggen gällande fastigheterna Handfatet och Badkaret. En injustering gjordes och Riksbyggens 24/7 lösning med AI teknik för styrning av fastigheten infördes. Resultatet är över förväntan och har fått oss att se över möjligheten att införa detta på fler fastigheter, säger Michael Skogqvist, fastighetschef på Polstjärnan.

Så mycket skulle du kunna spara

Ta reda på hur mycket du skulle kunna spara med smart värmeoptimering.

Ge mig ett förslag