Så slapp hon dubbla boendekostnader: ”Det är en otrolig trygghet”

Du har precis köpt din drömbostad, men vad händer om du inte lyckas sälja ditt gamla hus eller lägenhet? Det är något som Riksbyggen har tagit höjd för. Catherine Johansson flyttade fram sitt tillträde i tre månader för att få mer tid att sälja sitt nuvarande boende.

Jag är så otroligt tacksam över att Trygghetslöftet finns, och för all hjälp jag har fått från Riksbyggen. Jag är ensam och jag hade aldrig klarat av dubbla boendekostnader.  

Catherine Johansson Boende Brf Honungslunden

Catherine Johansson köpte ett bostadsrättsradhus av Riksbyggen i Brf Honungslunden i Ulricehamn sommaren 2021. Hon lockades av friheten med konceptet, tryggheten i området och möjligheten att få bo i en helt ny bostad.  

– Jag har en inglasad balkong som är jättefin. Även fast det är en trea på 80 kvadratmeter är det som att bo i ett litet hus. Jag har bott i flera bostadsrätter i Borås och det har alltid funnits någon ovanför, eller nedanför mig. Nu är det tyst vilket är otroligt skönt. Jag kan också parkera min bil precis utanför huset, säger hon.

Brf Honungslunden består av rymliga rad- och parhus som kombinerar villakänsla med ett bekymmersfritt boende nära centrala Ulricehamn. Lägenheterna har två, tre eller fyra rum och kök. Planlösningen är öppen med naturligt flöde mellan kök, matplats och vardagsrum. Catherine Johansson flyttade in i sin nya bostad i början av februari, men resan dit var inte helt okomplicerad.


– Jag skulle ha flyttat in i mitten av oktober, men efter sommaren började jag att bli riktigt orolig eftersom jag inte hade lyckats sälja min bostadsrätt. Jag la ut den som kommande objekt i februari 2022, och under våren kom den ut på marknaden. Tiden började rinna i väg och jag hade visningar hela tiden, säger hon.

Efter att ha sett över sina alternativ tillsammans med Riksbyggen kände hon sig lugn igen. Som köpare av bostadsrätt i något av Riksbyggens bostadsrättsprojekt, omfattas köparen av Riksbyggens Trygghetslöfte som bland annat erbjuder rätt till framflyttning av tillträdesdag och rätt till fria månadsavgifter om försäljningen av den gamla bostaden drar ut på tiden.

– Det är en otrolig trygghet. Jag bestämde mig för att flytta fram mitt tillträde till att börja med i tre månader, säger Catherine Johansson.

I slutet november lyckades hon äntligen sälja sin bostadsrätt.

– Det kändes helt underbart. Jag valde ändå att vänta till början av februari innan jag flyttade in i min nya bostad för att få ordning på ekonomin. Nu när jag flyttat in trivs jag jättebra. Allt är nytt och fräscht och jag gillar närheten till naturen. Det är även skönt att bo i ett lugnt område, säger Catherine Johansson.